IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adobe придобива стартъпа Figma за 20 млрд. долара

Сделката е най-голямото придобиване в историята на софтуерния гигант

16:05 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американският софтуерен гигант Adobe придобива Figma - стартъп, който разработва оналйн инструменти за сътрудничество в сферата на дизайна, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Сделката за 20 млрд. долара ще помогне на гиганта да разшири портфолиото си от творчески инструменти за работа.

Споразумението е за плащане в брой и акции и е най-голямото придобиване за Adobe. Цената на акциите на гиганта спадна със 7% преди началото на борсовия ден.

Figma е прекарала няколко години в режим на активна работа, преди да пусне инструментите си за браузър, който позволяват на софтуерни дизайнери да работят заедно в реално време. Продуктите ѝ позволяват на сътрудниците да заобикалят понякога тромавия процес на запазване и изпращане на работата си до колеги, използвайки колекция от различни приложения.

Компанията, ръководена от съоснователя ѝ Дилън Фийлд, се радваше на скок на търсенето по време на пандемията, с възхода на работата от дистанция. Клиентите ѝ включват Airbnb, Google, Netflix и Twitter, показва уебсайтът ѝ. Сред инвеститорите във Figma са компаниите за рисков капитал Kleiner Perkins, Index Ventures и Greylock Partners.

Adobe, фаворит на Wall Street от повече от десетилетие, беше засегнат от срива на технологичните акции. Книжата на компанията загубиха повече от една трета от стойността си от началото на годината.

Инвеститорите стават все по-скептични относно доминацията на творческия софтуер на Adobe и компанията се опитва да разшири дейността си, предлагайки по-лесни за ползване от потребителите услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още