IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се подготвя за регулация на изкуствения интелект

Това може да даде по-ясни насоки на компании като Baidu за това в каква посока да работят

14:18 | 24.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще въведе правила за управление на използването на изкуствен интелект в редица индустрии, насочвайки се към регулация на нововъзникващи сфери, докато треската по чатбота ChatGPT завладява втората по големина икономика в света, пише Bloomberg.

Правителството ще заложи на безопасно и контролирано прилагане на услугите с изкуствен интелект, които смята за стратегическа индустрия, коментираха пред репортери служители от Министерството на науката и технологиите. Освен това властите ще продължат да наблюдават развитието на технологията в дългосрочен план, за да разберат по-добре етичните опасения, свързани с изкуствения интелект и други трансформиращи технологии, коментира министърът на науката Уан Джъган.

Чатботът на базираната в Сан Франциско OpenAI завладя вниманието на потребителите от пускането му преди няколко месеца, подтиквайки редица американски и китайски корпорации да обявят подобни проекти, което пък тласна нагоре цените на акциите на компаниите в тази сфера. Коментарите на Уан следват появата на информация, че регулаторите са принудили китайски приложения и уебсайтове да спрат услуги, които насочват потребителите към ChatGPT, отчасти поради опасения за сигурността на съдържанието и данните.

Въвеждането на регулации може да цели гарантирането, че услуги като ChatGPT отговарят на цензурата на Комунистическата партия, която не подлежи на обсъждане, що се отнася до противоречиво или нежелано онлайн съдържание. Но това също така може да бъде от полза на компании като Baidu, давайки по-ясни основни правила за бъдещи услуги.

Свързаните с изкуствения интелект акции на китайски компании поскъпнаха силно в петък след новините от министерството. Стойността на книжата на Beijing Deep Glint Technology нарасна с повече от 3%, докато тази на акциите на 360 Security Technology и Cambricon Technologies нарасна съответно със 7% и 7,3%.

Преди около три седмици цената на книжата на Baidu се повиши с 13%, след като Bloomberg News писа, че компанията планира подобна на ChatGPT услуга. След това гигантът потвърди плановете си за пускането на чатбота Ernie Bot през март.

От своя страна, Alibaba Group Hodling каза, че работи по интегрирането на генеративен изкуствен интелект в няколко от своите продукти. Други големи китайски компании, включително брокерската China International Capital Corp. вече експериментират с потенциала на технологията да трансформира всичко от финансите до здравеопазването.

„Трябва да видим, че ChatGPT се справя много добре“, коментира Уан по време на брифинг. „След възникването на нова технология, включително на изкуствения интелект, нашата страна ще въведе адекватни мерки (за регулирането ѝ) по етичен начин“.

Изкуственият интелект е една от сферите, в които САЩ и Китай се надпреварват за лидерство – част от по-мащабната им битка в областта на технологиите и за геополитическо надмощие. Някои експерти смятат, че азиатската сила има предимство, предвид огромното количество данни, необходими за обучение на платформите с изкуствен интелект.

Паралелната надпревара сред технологичните гиганти се засили, откакто ChatGPT превзе интернет. Microsoft, която притежава дял в OpenAI, показа как технологията може да допълни търсачката Bing. За да не изостане от конкуренцията, Google показа нова услуга, наречена Bard, която ще включва подобни функции.

Не е ясно обаче как Пекин гледа на участието на частния сектор в тази деликатна област, особено като се има предвид дълбоко вкоренените подозрения към все по-мощните интернет гиганти, които доведоха до репресии срещу лидери в сектора – от Ant Group до Alibaba и Didi Global.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още