IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин гледа под лупа китайските услуги, появяващи се в отговор на ChatGPT

Властите в Китай искат да постигнат баланс между технологичното развитие и цензурата на съдържанието

22:04 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

През последната седмица няколко китайски технологични гиганти обявиха, че възнамеряват да пуснат продукти, наподобяващи ChatGPT, като по този начин се присъединиха към напреварата на звената за изкуствен интелект, разпалена от популярния чатбот, пише CNBC.

Но в съобщенията на най-големите китайски фирми не се казва, че работят върху всеобхватни платформи като американската ChatGPT – ход, който може да разтревожи Пеки, който силно цензурира интернет съдържанието. Вместо това различни играчи – от Alibaba до NetEase, говориха за ползване на технологията в специфични сценарии.

„Като се има предвид целия фокус на регулаторите както върху технологичните платформи, така и върху алгоритмите с изкуствен интелект през изминалата година, големите технологични платформи нямат желание да привлекат вниманието към себе си като пуснат чатбот/инструмент с генеративен изкуствен интелект, който да им навлече проблеми“, коментира Пол Триоло, ръководител на технологичната политика в консултантската фирма Albright Stonebridge.

ChatGPT е разработена от американската компания OpenAI. Продуктът позволява на хората да пишат въпроси и да получават отговори по голям брой теми. Това е пример за генеративен изкуствен интелект, който е обучен с огромни масиви от данни и може да генерира текстови отговори или дори изображения.

Китайските власти имат силен контрол върху интернет съдържанието, като често блокират сайтове или цензурират публикации, които не се харесват на Пекин. ChatGPT не е официално блокиран в Китай, но OpenAI не позволява на потребителите в страната да се регистрират в платформата.

Фактът, че ChatGPT може да отговори на въпроси по деликатни в Китай теми, вероятно предизвиква загриженост у властите в Пекин.

„ChatGPT създава някои уникални предизвикателства за Пекин. Приложението, обучено върху западни нецензурирани данни, представлява по-влиятелен тип търсачка от тази на Google или други, които също не са цензурирани извън Китай“, коментира Триоло, допълвайки, че „няма да се изненада“, ако услугата в крайна сметка бъде блокирана във втората по големина икономика в света.

Отговорът на ChatGPT

Baidu, Alibaba, JD.com и NetEase, някои от най-големите китайски технологични фирми, миналата седмица обявиха, че планират да предложат конкуренти на ChatGPT. Това се случва след две години на засилени репресии от страна на китайските регулатори върху технологичните първенци в страната. Властите включително въведоха нова антимонополна регулация и такава за защита на данните.

Китайските технологични фирми трябва да се адаптират към новата регулаторна действителност, а новините им за техния отговор на ChatGPT отговарят на всичко това.

Последна актуализация: 20:34 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още