IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин гледа под лупа китайските услуги, появяващи се в отговор на ChatGPT

Властите в Китай искат да постигнат баланс между технологичното развитие и цензурата на съдържанието

22:04 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Alibaba обяви през своето подразделение за облачни услуги, че работи по технология в стила на ChatGPT, която може да бъде интегрирана в облачните ѝ продукти. Междувременно NetEase каза, че образователното ѝ звено Youdao развива генеративен изкуствен интелект, добавяйки, че технологията може да бъде интегрирана в някои от нейните образователни продукти.

Китайската компания за онлайн търговия JD.com обяви, че ще пусне „индустриална версия“ на ChatGPT, наречена ChatJD, която ще се фокусира върху приложения в търговията на дребно и финансовата индустрия.

Големите фирми се фокусират предимно върху корпоративните приложения и са доста конкретни в предложенията си, докато се опитват да намерят баланс между инвестирането в ключови технологии, докато се опитват да избегнат разклащането на политическата лодка.

„В отговорите си тези технологични гиганти са изправени пред дилема: от една страна, те трябва да убедят потребителите и инвеститорите, че не изостават в развитието на новата технология“, коментира Син Сун, старши преподавател по китайски и източноазиатски бизнес в King’s College London. „От друга страна, те трябва да са изключително предпазливи, за да избегнат възможността правителството да ги възприеме като разработващи нови продукти, услуги и бизнес модели, които могат да породят нови политически проблеми и опасения за сигурността на партията-държава (или дори да причинят радикални промени в регулаторната среда).“

Това балансиране може да означава, че използването на технология в стила на ChatGPT в Китай може да изглежда доста по-различно от това в САЩ, предвид уникалния интернет пейзаж.

Регулаторни въпроси

Развитието на изкуствения интелект остава ключов приоритет за Китай, докато страната продължава да се конкурира ожесточено със САЩ в сферата на технологиите.

Но същевременно регулаторите се опитват да продължат да съблюдават начина, по който се използва технологията. И това е балансът, който Пекин се опитва да постигне.

През януари Китай въведе първата по рода си регулация на т.нар. технология за дълбок синтез, която се занимава с изкуствено генериране или промяна на изображения, видеа или текст, създавани с помощта на форма на изкуствен интелект. Спазването на регламента се следи от все по-влиятелната Администрация на киберпространството на Китай.

Миналата година звеното също така въведе правила, които управляват начина, по който компаниите работят с алгоритми за препоръки. Едно от изискванията е фирмите да дават на регулатора задълбочена информация за своите алгоритми.

Такива разпоредби могат да се прилагат за всеки вид технология от типа на ChatGPT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още