IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta пусна ранна версия на AI модела си Llama 3

Компанията продължава да се опитва да догони OpenAI на пазара на генеративен изкуствен интелект

13:25 | 19.04.24 г.
Снимка: David Paul Morris/ Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/ Bloomberg

Meta Platforms пусна ранни версии на най-новия си голям езиков модел Llama 3 и на генератор за изображения, който актуализира картини в реално време, докато потребителите въвеждат заявки. Компанията прави това, докато се надпреварва да настигне лидера на пазара на генеративен изкуствен интелект OpenAI, предава Ройтерс.

Моделите ще бъдат интегрирани във виртуалния асистент Meta AI, който компанията представя като най-усъвършенстваната от всички подобни безплатни опции на пазара.

Обновеният Meta AI ще е по-застъпен в приложенията Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger на Meta, но ще има и нов самостоятелен уебсайт, който го позиционира така, че да се конкурира по-директно с хита на OpenAI – ChatGPT.

Страницата, приветстваща потребителите на уебсайта, ги подканя да опитат да накарат асистента да създаде списък с неща, които да вземат на ваканция, да им направи викторина с музиката от 90-те години, да им помогне с домашните и да рисува картини.

Meta се бори да прокара продукти с генеративен изкуствен интелект до своите милиарди потребители, за да оспори водещата позиция на OpenAI в тази сфера. За целта технологичният гигант залага на промени в изчислителната си инфраструктура и консолидира изследвателските и продуктовите си екипи, които преди работеха отделно.

Социалната мрежа пуска свободно своите модели Llama за използване от разработчици, създаващи AI приложения, като част от усилията си за настигане на конкуренцията, тъй като една мощна безплатна опция може да попречи на плановете на други играчи да генерират приходи от тяхната собствена технология. Стратегията предизвиква опасения за безопасността от страна на критиците, предпазливи за това, което безскрупулни участници могат да използват за изграждане на модела.

Meta надгражда Llama 3 с нови възможности за създаване на компютърен код и го захранва с изображения, както и с текст, за да го обучи, въпреки че засега моделът извежда само текст, коментира в интервю главният продуктов директор на Meta Крис Кокс.

По думите му в следващите версии ще бъдат добавени опции за по-усъвършенствани отговори, като възможност за предлагане на многоетапни планове. Версиите, планирани за пускане през следващите месеци, също така ще имат възможност за „мултимодалност“, което означава, че ще могат да генерират както текст, така и изображения, посочва Meta в публикации в блога си.

„В крайна сметка целта е да помогнем в премахването на неща от задачите ви, да направим живота ви по-лесен, назависимо дали става дума за взаимодействие с бизнеса, дали е писане на нещо, или е планиране на пътуване“, споделя Кокс.

Цената на акциите на Meta се повиши с 1,8% късно в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още