IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta: Ограничаването на споделянето на AI технологии може да отслаби американското влияние

Компанията се опасява, че технологиите, разработени в други страни, ще се превърнат в глобална норма

14:58 | 27.03.24 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Ръководителят на политиките на Meta Platforms Ник Клег предупреди американските власти, че ограничаването на компаниите да споделят публично определени технологии за изкуствен интелект (AI) може да навреди на американското влияние върху сравнително новия и развиващ се глобален сектор за изкуствен интелект, пише Bloomberg.

В публични коментари, изпратени в сряда до Националната администрация по телекомуникации и информация към американското Министерство на търговията, Meta пише, че „рестриктивният подход“ към споделянето на AI модели може да означава, че технологиите, разработени в други страни, „се превръщат в глобална норма“.

„Този вакуум няма да бъде запълнен от други“, коментира Клег, който е президент на Meta, отговарящ за глобалните въпроси. „Отвореният код всъщност е начинът, по който изнасяте американски ценности и технологии“. Публичният принос на Meta, компанията майка на приложения като Facebook, Instagram и WhatsApp, беше споделен с Белия дом след отворена молба за коментар миналия месец от администрацията на Байдън, която обмисля как да регулира AI технологиите.

Основните играчи в AI индустрията не са съгласни с това дали програмирането и данните зад моделите за изкуствен интелект трябва да бъдат публични и отворени, или да се съхраняват по-внимателно като частна информация. Стартъпът OpenAI – един от ранните лидери в индустрията – подкрепя запазването на технологията си частна, докато Meta и някои други технологични гиганти, като собственика на GitHub Microsoft, подкрепят отворения подход поне за част от AI кода.

Аргументът на Meta за запазване на технологията отворена може да резонира с настоящата президентска администрация и Конгреса. Години наред усилията за приемане на законодателство, което ограничава бизнес практиките на технологичните компании, загинаха в Конгреса, включително законопроекти, имащи за цел да защитят децата в социалните мрежи, да ограничат технологичните гиганти от несправедливо насърчаване на техните собствени продукти и да защитят данните на потребителите онлайн.

Но други законопроекти, защитаващи американските бизнес интереси, имаха по-голям успех, включително Законът за чиповете и науката, приет през 2022 г., за да подкрепи производителите на полупроводници в САЩ, като същевременно се справи с опасенията за националната сигурност около производството на чипове. Друг законопроект, насочен към китайския технологичен гигант ByteDance и неговата популярна социална мрежа TikTok, очаква гласуване в Сената, след като беше приет от Камарата на представителите по-рано този месец.

Meta е един от най-отявлените поддръжници на федералната регулация на изкуствения интелект, включително на правилата за защита срещу т. нар. "дълбоки фалшификати" (deepfake). Клег твърди, че е оптимист, че правителството ще предприеме действия за разработване на правила за AI въпреки неуспеха на законодателите да постигнат съгласие по много други въпроси.

Технологичната индустрия до голяма степен е нерегулирана от основаването на Meta през 2004 г. – реалност, която доведе до въпроси дали на най-големите компании не е било позволено да натрупат твърде много власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още