IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разследва Apple, Google и Meta по Закона за цифровите пазари

Разследванията не трябва да са изненада за никого, казва еврокомисарят Тиери Бретон

15:23 | 25.03.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Apple, Google и Meta Platforms ще бъдат разследвани за потенциални нарушения на Закона за цифровите пазари, обявиха антимонополните регулатори в Европейския съюз. Това може да доведе до значителни глоби за компаниите, предава Ройтерс.

Законът, който е в сила от 7 март, изисква шестте „пазачи“ – компании, които предоставят услуги като търсачки, социални мрежи и чат приложения, използвани от други фирми – да се съобразяват с насоките, за да осигурят равни условия за своите конкуренти и да дадат на потребителите повече възможности за избор.

Нарушенията могат да доведат до глоби до 10% от световния годишен оборот на компаниите.

Европейската комисия (ЕК) твърди, че очаква мерките, въведени от тези пазачи, да не отговарят на изискванията на закона.

Службата за защита на конкуренцията в Европейския съюз ще разследва правилата на Alphabet за управление на Google Play и това, че Google предпочита собствената си търсачка Google Search. Освен това ще разгледа правилата за управление на App Store от Apple и избора на Safari, както и „модeла за плащане или съгласие“ на Meta.

Попитан дали ЕК бърза с този процес, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че разследванията не би трябвало да са изненада.

„Законът си е закон. Не можем просто да седим и да чакаме“, коментира той на пресконференция.

По думите му Meta, която миналия ноември представи абонаментна услуга без реклами в Европа, която предизвика критики от конкуренти и потребители, трябва да предложи безплатни алтернативни опции. Google и Apple също въведоха нови такси за някои услуги.

Говорител на Meta твърди, че компанията се стреми да спазва законовите изисквания.

„Абонаментите като алтернатива на рекламата са добре установен бизнес модел в много индустрии и ние създадохме абонамент без реклами, за да отоворим на няколко припокриващи се регулаторни задължения, включително Закона за цифровите пазари“, коментира говорител на Meta.

Google, която заяви, че е направила значителни промени в своите услуги, коментира, че ще защити своя подход през следващите месеци. Apple твърди, че е уверена, че планът ѝ в съответствие със закона.

Комисията също така предприема стъпки за разследване на новата структура на таксите на Apple за алтернативни магазини за приложения и практиките на Amazon за подредба на продукти в нейния магазин.

Европейската комисия, която иска да приключи разследванията в рамите на година – срокът, посочен в закона, твърди, че е наредила на компаниите да запазят определени документи, които им позволяват достъп до подходяща информация в настоящите и бъдещите проучвания.

Разследванията на ЕС идват на фона на засилващите се критики от разработчици на приложения и бизнес потребители относно недостатъчните усилия на компаниите за спазване на изискванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още