IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето технологични лидери по света смятат компаниите си за неподготвени за AI

Голяма част от директорите не очакват да могат да докажат лесна възвръщаемост на инвестициите в технологията, сочи проучване

10:50 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изкуственият интелект е основен приоритет на IT лидерите по света, но компаниите все още не са готови да го използват, сочи проучване сред главни информационни директори, проведено от Lenovo Group и цитирано от Bloomberg.

Базираната в Пекин компания е анкетирала 750 директори на 10 пазара по света относно визията им за изкуствения интелект. По-голямата част от тях смятат, че аспекти като компютърната инфраструктура и корпоративните политики за етична употреба все още не са „готови за AI”, 42% посочват, че не очакват да могат да покажат възвръщаемост на инвестициите си в изкуствен интелект поне в следващите две години.

AI инвестициите ще отнемат време преди да се отплатят. Графика: Bloomberg L.P. AI инвестициите ще отнемат време преди да се отплатят. Графика: Bloomberg L.P.

Надпреварата за интегриране на изкуствен интелект във всякакъв вид бизнеси – в и извън технологичната сфера – кара IT директорите да харчат, а 96% очакват по-големи инвестиции в следващите 12 месеца, показва проучването. За мнозина обаче е трудно да докажат ползата от подобни начинания и възниква въпросът дали разходите за изкуствен интелект могат да бъдат превърнати в положителни бизнес резултати.

„След години на разширяване на информационните технологии в нетрадиционни области, сега виждаме как изкуственият интелект принуждава IT директорите да се върнат към основните си задачи“, коментира Кън Уон, президент на групата за решения и услуги на Lenovo. „Това се дължи на ясното обещание за навлизането на изкуствения интелект, комбинирано с натиска, пред който са изправени IT лидерите, за да докажат стойността на тези инвестиции“.

Кои са най-големите бариери пред навлизането на изкуствения интелект в бизнеса? Таблица: Bloomberg L.P. Кои са най-големите бариери пред навлизането на изкуствения интелект в бизнеса? Таблица: Bloomberg L.P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още