IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo планира джойнт венчър в областта на смартфоните

Компанията проучва интереса към емисия облигации, парите от която да се използват за финансиране на придобивания

21:41 | 04.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Lenovo ще разчита и на чужда помощ, за да развива бизнеса със смартфони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Lenovo ще разчита и на чужда помощ, за да развива бизнеса със смартфони. Снимка: Ройтерс

IT браншът може да бъде любопитен – вторият по големина в света производител на компютри Lenovo обяви днес, че се намира в напреднали преговори за възможен джойнт венчър в областта на смартфоните. Като възможен партньор се споменава японската компания NEC, пише Wall Street Journal, като се позовава на японски медии.

Сътрудничество с японската компания няма да е съвсем изненадващо, като се има предвид, че двата концерна вече имат партньорски взаимоотношения при производството на персонални компютри и таблети.

Lenovo, която агресивно се разрастваше през последните осем години, за да печели от нарастващото търсене на настолни компютри, сега иска отново да бъде в крак с новите предизвикателства и променя стратегията си. Причината е промяната на глобалното търсене, след като потребителите насочиха вниманието си към смартфоните и таблетите, докато при компютрите се очаква спад. 

Главният финансов директор на Lenovo Уън Уай Мин се срещна с инвеститори в Сингапур, за да проучи какъв интерес ще има към емисия облигации, парите от която да се използват за финансиране на придобивания. Компанията се надява да получи по този начин около 500 млн. долара за придобивания, сред които е възможно да се включва и покупката на поделението на IBM за ниския клас сървъри.

"Lenovo е силна компания и има голямо количество свободен капитал. Тя може лесно да събере 3 до 4 млрд. долара за придобивания, включително 1 до 1,5 млрд. долара от емитирането на нов дълг", смята анализаторът Уорън Лао от Maybank Kim Eng. 



NEC е в преговори с Lenovo още от началото на тази година за възможна продажба или сливане, включващо мобилното подразделение, съобщват медии и източник, запознат с обсъжданията.

Говорител на NEC отказа да коментира във вторник пред Ройтерс възможността за мобилен джойнт венчър с Lenovo, но признава за проблеми, с които подразделението се среща.

"Нашето подразделение за мобилни телефони се намира в тежко състояние и признаваме, че скоро трябва да вземем решение за този бизнес. За целта обмисляме различни варианти", казва той. NEC вече съкрати 10 000 служители през последната фискална година, приключила през март. През последните пет години компанията отчете нетна загуба от почти 400 млрд. йени (4 млрд. долара).

Lenovo, която спори с американския Hewlett-Packard за титлата „най-голям компютърен производител в света“, засили позицията си през последните години, след като изразходва милиарди долари за експанзия и придобивания. Китайската компания купи бизнеса на IBM за производство на персонални компютри през 2005 г., през миналата година придоби бразилската CCE, а през 2011 г. - германската Medion.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още