IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондове губят стотици милиони заради сделката за Nokia

Продажбата на мобилния бизнес на финландската компания на Microsoft изненадани неприятно много фондове, които бяха заели къси позиции

09:39 | 04.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хедж фондове губят стотици милиони заради сделката за Nokia

Докато инвеститорите в Nokia отпразнуваха сделката за мобилния бизнес с Microsoft, много хедж фондове бяха изненадани. И то неприятно. Техните залози за продължаващ спад на акциите на Nokia може би няма да се оправдаят. Вместо това те започнаха да се запасяват с акции на финландската компания и по този начин увеличиха скоростта на ръста, предава Ройтерс.

В действителност, повечето хедж фондове залагаха на продължаващ спад на цените на книжата. Вместо това обаче след обявяването на оцененото на 5,4 млрд. долара придобиване вчера станахме свидетели на ръст от почти 50% по време на сесията. В края на деня вчера цената бе 3,97 евро за брой, което представлява ръст от 34% на дневна база.

Според изчисления на Ройтерс загубите на хедж фондовете от къси продажби може да достигнат до 640 млн. евро. Американските фондове Discovery Capital Management, Viking Global Investors, Capital Maverick и Lone Pine Capital ще са най-засегнати.

Дългосрочните акционерите са заели почти дванадесет процента от акциите на Nokia на други участници на пазара преди публикуването на сделката. Това показва, че хедж фондове и други инвеститори са проявили доста голям интерес към късите продажби с акции на Nokia.

При такива сделки инвеститори заемат акции, за да ги продадат веднага. При това те се надяват в края на краищата на обратно изкупуване на ценните книжа на по-ниска цена. И тази разлика в цената за тях се явява печалба. В случая на Nokia тези залози сега са с обратен ефект.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Рискпечели, рискгуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още