IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ученето и адаптирането - бъдещето на компютрите

Нова технология подобрява уменията на компютрите, включително речта и разпознаването на изображения

10:22 | 19.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ученето и адаптирането - бъдещето на компютрите

В продължение на шест или седем десетилетия компютрите са базирани преди всичко на електронни единици и нули. Сега компютърните специалисти разбиват тази парадигма в нова странна посока. Те търсят начини за справяне с проблемите, които дигиталните компютри не могат да решат лесно.

Един от новите подходи предполага компютърът да се възползва от квантовото състояние на материята, съобщава Business Insider. Квантовите компютри започват да навлизат в реалния свят, въпреки че доскоро бяха просто една идея.

Стартиращата компания D-Wave създава такъв тип машини и се надява, че те могат да вземат различни решения едновременно и да пестят енергия.

Друг подход предполага невроморфна електроника, в която схемите са свързват помежду си по начин, подобен на този, по който се свързват невроните в човешкия мозък.

Този тип процесори оценяват проблемите, правят връзки, въз основа на резултатите от анализа си и могат да се "учат" от всичко това, както се учи и човешкият мозък. Тази технология е изучавана от изследователи от Станфорд в момента.

Обещанието е, че компютрите някой ден ще могат да използват въпросната технология, за да подобрят уменията си в неща като реч и разпознаване на изображения.

В продължение на десетилетия учените работят с "невронни мрежи", които са написани на софтуер и се движат по традиционните силициеви чипове. Технологията напредна значително през последните години, а през 2013 г. невронната мрежа на Google сканира база данни от 10 млн. изображения и сама научи как да разпознава котки.

Невроморфните процесори използват подобен подход, а целта е създаването на по-ефективни алгоритми за обучение.

Невроморфните процесори използват силициеви чипове и технологията все още не е достатъчно напреднала, за да замени традиционните процесори. Но това показва възможностите за засилване позицията на традиционните чипове в ситуации, когато приоритетни са адаптивността и мощността.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още