IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът поръчва 80 000 смартфона Blackberry

Акциите на производителя приключиха борсовата сесия във вторник със скок от над 9%

13:09 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пентагонът поръчва 80 000 смартфона Blackberry

Глътка въздух за канадския производител на смартфони Blackberry – американското Министерство на отбраната е поръчало 80 000 устройства от производителя за своите служители като част от инвестиционна програма на ведомството на стойност 16 млн. долара.

От 31-и януари в рамките на т. нар. мобилен план на Министерството на отбраната на служителите ще бъде предоставена възможността като алтернатива на конвенционален компютър да ползват устройствата на канадците за работна станция с достъп до кодираните данни. 

Програмата също обхваща 1800 IOS и Android устройства, които вече са притежание на служители на Пентагона. Сред тях са iPad, iPhone, както и смартфони и таблети от Samsung и Motorola.

В бъдеще до 300 000 служители на министерството ще разполагат със сигурни мобилни устройства. В допълнение се предвижда отделна собствена App Store. В момента програмата поддържа 16 мобилни приложения. Други 90 трябва да бъдат одобрени за използване от служителите.

„Новата година донесе на до 100 000 държавни служители нови мобилни възможности", се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната. До края на текущата финансова година програмата ще достигне пълния си капацитет.

Инвеститорите оцениха съобщението на Пентагона като положителен сигнал за боледуващия канадски производител на телефони. Във вчерашната сесия акциите на BlackBerry приключиха търговията със скок от 9,36% до 9,93 долара за брой. През деня цената на няколко пъти намдина десет долара. В следборсовата търговия възходящото движение продължи с увеличение от 0,16 долара до 10,09 долара за акция.

С решението си Пентагонът поддържа и плановете на новия главен изпълнителен директор на BlackBerry Джон Чен, който желае да съсредоточи през 2014 година компанията повече върху бизнес клиентите. В края на декември Чен заяви, че „правителствата не могат просто да заменят BlackBerry - ние сме единственият MDM продавач с оперативен лиценз от Министерството на отбраната на САЩ. Всички членки на клуба Г-7 също са клиенти на BlackBerry". С изказването си Чен имаше предвид водещите индустриални нации - Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, Канада и САЩ.

За подсилване на финансовата си гъвкавост във вторник BlackBerry съобщи, че ще продаде част от канадските си недвижими имоти. Като цяло, общата площ на имотите за продажба е над 280 хил. кв. м. Част от имотите компанията ще наеме след продажбата. Все пак производителят иска да задържи централата си във Ватерло, Онтарио.  

“Тази инициатива ще засили по-нататъшната финансова гъвкавост на BlackBerry и ще осигури допълнителни ресурси, за да подкрепи нашите операции, докато бизнесът продължава да се развива”, коментира Чен в изявление във връзка с продажбата на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още