IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дениъл Льоб влиза в BlackBerry

Third Point държи 1,9% в канадската компания, което го поставя в топ 10 на акционерите

14:59 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дениъл Льоб влиза в BlackBerry

Хедж фонд мениджърът Дениъл Льоб придоби дял в опитващия се да се спаси производител на смартфони BlackBerry. Стъпката връща инвеститора „в орбитата” на Прем Ватца, канадският гуру, който го съди преди осем години.

Fairfax Financial на Прем Ватца е най-големият акционер в канадската компания и оглавяваше рефинансирането ѝ през миналата година, след като не успя да намери партньори за опита за директно придобиване, припомня Financial Times.

Заявление от петък до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) разкрива, че фондът Third Point на Льоб държи 1,9% в канадската компания, което го поставя в топ 10 на акционерите, докато Fairfax има 10,5%. 

Участието на стойност 92,5 милиона долара е малко в сравнение с останалите инвестиции на Third Point, сред които са дялове в Dow Chemical, Sotheby’s и Sony, където Льоб агитира за стратегически промени.

Фондът редовно оповестява за откриването на т.нар. „активистки позиции” в писма до акционерите си или в публични писма до мениджмънта на компаниите, което означава, че вероятно Льоб няма да се опитва да оказва незабавен натиск над BlackBerry.

Но все пак в разкриването на участието има известна пикантност заради историята между Third Point и Fairfax и в частност на двамата мъже зад тях.

Когато няколко хедж фонда заеха къси позиции срещу акциите на Fairfax в средата на миналото десетилетие, Ватца ги обвини в „мръсни трикове” и заведе дела срещу Third Point, SAC Capital и Kynikos Associates на Джим Чанос.

Съдебната битка между тях извади на показ доста крайни като изказвания имейли, изпратени по онова време от Льоб, насочени срещу Fairfax.

Third Point отхвърли обвиненията на Fairfax, а съдът в Ню Джърси прекрати делото срещу компанията през 2011.

Инвестицията на Ватца в BlackBerry е рядък удар по човека, известен като „канадския Уорън Бъфет” заради скромния си нрав и споделянето на инвестиционния си опит.

Той инвестира 880 млн. долара в компанията, очаквайки приходите и печалбата ѝ да се възстановят, но тя продължи да губи дял за сметка на Apple и телефоните, базирани на операционната система Android.

През миналия месец новият изпълнителен директор на компанията Джон Чен  заяви, че до края на годината BlackBerry ще има положителни парични потоци, а до средата на 2016 ще излезе на печалба. Цената на акцията отчита ръст от 21% от средата на януари.

Също в петък Third Point обяви, че е придобил нов дял в Dow Chemical, където иска да постигне поврат, както и в T-Mobile, която планира продажбата си на Sprint Nextel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още