IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm може да плати рекордна глоба от 1 млрд. долара на Китай

Производителят на чипове може да постигне споразумение с китайските власти заради нарушение на антитръстовото законодателство на страната

13:03 | 09.02.15 г.
Qualcomm може да плати рекордна глоба от 1 млрд. долара на Китай

Очаква се Qualcomm да плати на Китай рекордна глоба от около 1 млрд. долара, с което ще се прекрати 14-месечното държавно разследване за анти-конкурентни практики. Американският производител на чипове и регулаторът са постигнали сериозен прогрес по време на разговори миналата седмица, пише Ройтерс.

Сделката, която може също така да намали нивото на патентните права за Китай на Qualcomm с около една трета, може да бъде обявена още в понеделник, заяви източник, запознат със ситуацията.

Дискусиите в Пекин по един от най-спорните случаи по китайския анти-монополен закон от 2008 г. се засилиха през последните седмици. Кулминацията дойде при редица срещу между висши служители на Qualcomm и членове на Комисията за национално развитие и реформа (КНРР) в петък.

Глобата на Qualcomm би била най-голямата плащана някога от компания в Китай. Очаква се също така компанията да се съгласи да внесе промени в лицензионните си практики, но не се очаква те да променят бизнес модела ѝ.

„КНРР скоро ще публикува новото си антитръстово споразумение“, заяви по време на законодателна конференция в понеделник Сю Кунлин, директор на антитръстовия отдел на агенцията. „Qualcomm ще бъде глобена няколко пъти цялата сума, която КНРР я глоби миналата година“.

За фискалната година, която приключи на 28 септември Qualcomm направи близо половината от световните си приходи от 26,5 млрд. долара в Китай. Голяма част от печалбата дойде от възнаграждения за права с по-висок марж, спечелени от лицензионния отдел на компанията.

КНРР оспори този бизнес, повдигайки въпроса за съществуващите лицензи и накара други компании да забавят подписването на нови договори за патенти. Въпреки това Qualcomm постигна споразумение с „голям китайски лицензиант“, дори когато разследването течеше, заяви миналия месец президентът на Qualcomm Дерек Аберле пред анализатори.

Qualcomm също така се опитва да задълбочи присъствието си на китайския пазар като прехвърля технологии и инвестира в ползватели на чипове от следващо поколение. През юли компанията заяви, че ще партнира на Semiconductor Manufacturing International, голям китайски производител на чипсетове, за производството на процесорите Snapdragon. Компанията също така планира да инвестира до 150 млн. долара в китайски старт-ъпи, за да помогне за развитието на мобилните технологии за интернет, онлайн търговия, полупроводници, образование и здравеопазване.

Споразумение би било повратен момент за спорната кариера на Сю Кунлин начело на антитръстовия отдел на КНРР. Той бе назначен на поста в началото на миналата година.

Адвокати, директори и експерти, които са замесени в антитръстови разследвания от страна КНРР се оплакват от културата на сплашване на Сю.

КНРР защитава своята антитръстова дейност като честна и прозрачна. През септември Сю проведе пресконференция, на която заяви, че чуждестранните бизнеси не са на прицел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още