IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските регулатори изправят Qualcomm пред ново предизвикателство

Главният интернет регулатор твърди, че заедно с компанията "могат да изкарват пари заедно"

17:58 | 10.09.14 г.
Китайските регулатори изправят Qualcomm пред ново предизвикателство

Главният китайски интернет регулатор публично предизвика президента на Qualcomm, посочвайки, че половината от приходите на компанията идат от Китай и двете “трябва да изкарват пари заедно”, пише Wall Street Journal.

Коментарите на Лу Уей, китайският министър по въпросите на киберпространството, са на фона на антимонополно разследване в Китай, насочено срещу американския производител на чипове.

Изявлението Лу прави по време на сесия на Световния икономически форум в североизточния китайски град Тиендзин. Изпълнителният председател на Qualcomm Пол Джейкъбс отказва да коментира темата за антимонополното разследване.

Вместо това Лу посочва приходите, които Qualcomm генерира от китайския пазар.

“Те показват, че Китай е добро място за правене на пари”, коментира той. По думите му компанията и регулаторът мога да печелят заедно.

“Трябва да изкарваш пари с близки компании и партньорства”, категоричен е той.

Китайските потребители носят 49% от всичките 24,87 млрд. долара приходи, които Qualcomm отчита за фискалната година, завършваща на 29-и септември, сочат данни на компанията.

Лу твърди, че чуждестранните компании в Китай трябва да спазват местните закони и да “опазват” националните интереси и тези на потребителите. Той се позовава на китайския премиер Ли Къцян, който посочва, че антитръстовите разследвания в Китай се провеждат “в съответствие със закона и правилата”.

Коментарите му идват на фона на оплакванията на американски и европейски бизнес групи, че китайските антимонополни регулатори им оказват тормоз. Те твърдят, че са били предупредени, че прекалената съпротива може да доведе до по-строги наказания.

“Това, което не позволяваме е следното - имате пазар в Китай, изкарвате пари в Китай и носите проблеми на Китай”, коментира Лу. “Няма да позволим това да се случи”.

В отговор Джейкъбс твърди, че Qualcomm работи с около 90 китайски компании в страната и идеята е всички да печелят.

Разследването срещу Qualcomm се извършва от комисия, която наблюдава изпълнението на антимонополния закон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още