IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm може да се изправи пред разследване в Европа

Производителят на чипове за мобилни телефони е обвинение за монополни практики

18:15 | 27.08.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият производител на чипове за мобилни телефони в света Qualcomm може да се изправи пред разследване в Европа, свързано с жалба, подадена преди четири години, от дъщерно дружество на конкурента ѝ Nvidia Corp., пише Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Европейското разследване започва в неудобен за Qualcomm момент, тъй като компанията се опитва да сложи край на друго разследване на китайския регулатор по ценообразуването по обвинение за монополни практики. Ако Qualcomm бъде призната за виновна за нарушаване на правилата на ЕС, компанията може да получи глоба до 2,5 млрд. долара.

“Комисията може да започне разследването след края на лятото”, твърди единият от източниците, които иска да остане анонимен.

Британският производител на чипове за мобилни телефони Icera, който Nvidia придоби през 2011 г., подаде жалба до Европейската комисия през юни 2010 г. Тя обвинява Qualcomm в антиконкурентно поведение. Други детайли от жалбата не са известни, но друг източник твърди, че Icera обвинява Qualcomm в използване на чужди патенти и в нарушения в ценообразуването. Тези действия пък са накарали много фирми да се откажат да работят с Icera.

Досега въпросът стоеше на заден план в дневния ред на ЕК, а последното запитване до Qualcomm за предоставяне на информация датира от юли миналата година.

Но регулаторите решиха да ускорят делото, след като през юни вторият най-висш съд на Европа потвърди рекордната глоба от 1,1 млрд. евро, която трябва да плати производителят на чипове Intel за злоупотреба с господстващото си положение на пазара, разкрива един от източниците. Освен това не е необичайно на органа, отговарящ за конкуренцията в ЕС, да са му нужни няколко години, за да изгради случая, преди да започне разследването му.

Говорителят на Комисията за политиката, свързана с конкуренцията, Антоан Коломбани, отказва да коментира случващото. Qualcomm също не желае да дискутира въпроса. Компаниите могат да бъдат глобени до 10% от световните си приходи за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС.

"Въпросите, свързани с патенти, са много актуални в момента. Смятам, че технологията и достъпът до нея ще продължат да бъдат много важни за Европейската комисия", твърди адвокатът от Nabarro Рейчъл Биклър.

През 2010 г. органът по конкуренцията в ЕС изостави четиригодишното разследване на Qualcomm, след като Ericsson и Texas Instruments оттеглиха обвиненията си срещу компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още