IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm отново се притичва на помощ на Sharp

Изпадналият в криза японски производител ще получи нови 60 млн. долара

14:09 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Qualcomm отново се притичва на помощ на Sharp

Най-големият производител на чипове за мобилни телефони в света Qualcomm ще предостави на изпадналия в криза японски производител на дисплеи Sharp още 60 млн. долара до 24-и юни. Това е втората част от инвестицията от общо 120 млн. долара, която бе одобрена още през миналата година, съобщи Sharp.

Първоначално Qualcomm искаше да преведе сумата още през март, но по онова време Sharp все още изпълняваше част от условията на споразумението между двете компании. Парите ще се похарчат за текущи разходи и специално оборудване, необходимо, за да се изградят производствени линии за т. нар. MEMS.

MEMS е съкращение за Micro-Electro-Mechanical Systems (микросистеми). Qualcomm е особено заинтересован от екрани, които могат да свържат технологията за MEMS на дъщерното му дружество Pixtronix с дъщерната на Sharp компания IGZO. Браншовите анализатори смятат, че новите монитори ще ползват много малко енергия при яркост над средностатистичната. Освен това благодарение на финансовата инжекция Qualcomm се превръща в третия най-голям акционер в Sharp, като получава 11,868 млн. акции – 3,53% от целия дял.

„Ако разширим съществуващите ни отношения със Sharp, за да можем съвместно да разработваме нови MEMS-базирани технологии за дисплеи, това ще помогне и на двете компании да постигнат своята цел – да произвеждат дисплеи за различни устройства с висока производителност, но с малка мощност“, коментира Дерек Абберле, вицепрезидент в Qualcomm, цитиран от технологичния блог ZDnet.

В ролята на спасител на Sharp първоначално влизаше Foxconn, който искаше да произвежда дисплеи за устройствата на  Apple в една от японските фабрики. Заради свиването на акциите на  Sharp обаче планът за инвестициите се провали, а интересът на Foxconn явно не е бил толкова голям, че да се стигне до ново предложение. Според първоначалното споразумение от март 2012 г. Foxconn трябваше да придобие дял от 9,9 на сто за 550 йени на акция. След като курсът на книжата обаче се сви драстично до 150 йени за акция, стана нужда от предоговаряне на условията

Sharp вече бе готов да продаде на Foxconn повече от десет процента, казва висш мениджър на компанията пред Wall Street Journal. Първоначално участието трябваше да остане под десет процента, защото над този дял акционерите в Япония получават повече права. Те могат да изискват освен всичко друго и закриване на компания. Новите преговори останаха без резултат, въпреки че междувременно акциите се възстановиха частично до 300 йени за брой.

Освен Qualcomm от компанията се заинтересува и Samsung, който придоби 3 на сто от Sharp за 10,4 млрд. йени (около 110 млн. долара, или 80 млн. евро).

Според експерти бъдещето на компанията остава несигурно. „Има много неясноти, особено около перспективата за приходите", каза Наоко Немото от рейтинговата агенция Standard & Poor's. В началото на септември 2012 г. S&P понижи рейтинга на Sharp с две степени, лишавайки го от инвестиционен статут, до ВВ+, което ще възпре някои институции да инвестират в облигациите на компанията. Решението дойде, след като концернът обяви загуба за второто тримесечие от 1,76 млрд. долара.

Sharp обаче не е сам в бедата си, а се присъединява към редиците на все по-изоставащите японски компании за електроника. Дори някога успешните световни компании като Sony и Panasonic се справят доста зле. В бизнес области, които в момента растат бързо, те бяха надминати от конкуренти. При смартфоните и таблетите японските производители играят второстепенна роля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още