IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Apple – под 100 долара за първи път от 14 месеца

Най-ценната публична компания в света загуби 52 млрд. долара от пазарната си капитализация през последната една година

09:02 | 08.01.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите в Apple Inc. трябва да са много разтревожени, след като акциите на компанията приключиха борсовата сесия в четвъртък на цена под 100 долара. Това се случва за първи път от 14 месеца насам – от октомври 2014 г., съобщава Bloomberg.

Причината за спада са нарастващите опасения, че търсенето на iPhone, най-критичната част от бизнеса на компанията, залинява. Стабилният спад на цените на книжата през последните седмици съвпада с изказвания на анализатори и публикации в медиите, индикиращи, че Apple свива производството на нови мобилни телефони в рамките на своята верига на доставки, за да се напасне към забавените продажби.

Повече от 60 процента от приходите на Apple идват от iPhone, така че всеки признак за слабост на продукта предизвиква безпокойство сред инвеститорите. Зависимостта на компанията от телефоните ѝ се увеличи още повече през последната година, след като продажбите на iPad спадат, а Apple Watch тепърва трябва да стане хитов продукт.

Акциите загубиха 4,2 на сто от стойността си в четвъртък до 96,45 долара. Apple, най-ценната публична компания в света, загуби 52 млрд. долара от пазарната си капитализация през последната една година.

„Това е причина за безпокойство", казва Джак Аблин, главен инвестиционен директор в BMO Harris Bank, която притежава акции на Apple. Дори и с този спад обаче той смята, че Apple все още е добра инвестиция. „Компанията показа изключителна история на растеж и се надяваме ръстът да продължи", допълва той.

Apple, която ще представи финансовите си резултати за последното тримесечие на 26-ти януари, отчита спад на цената на акциите от 18 процента през последния месец. Анализатори от UBS и RBC Capital Markets намалиха прогнозите си за продажбите на iPhone в четвъртък, след като подобни ходове предприеха Morgan Stanley, Credit Suisse, JPMorgan и Drexel Hamilton.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 8 години
не се учудвай, Ябълката е надценена поне от 3 години. Няма нещо, което вечно да расте. Нито Китайската "икономика" нито Ябълката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ето на Моторесте му пожелах акъл за Новата Година и той има вече попадения .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
нещо часовниците не върват на Илиянци ми се струва .... :)) Както вече съм писал тея шушляци след време на пазара ше продават дъвки с дъх на ябълка .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
The Trend is your Friend....until the End
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Това е началото на края на историята на Епъл. От доста време компанията не е излязла с никаква иновация, но продължава да иска да продава продуктите си с надценка, която е характерна само за силно иновативните компании.Дано са достатъчно умни да раздадат кеша който имат на акционерите, вместо да го забиват в разни *** проекти! За да си иновативен, трябва да имаш гений на чело на компанията. Геният убаче умря и сега компанията се управлява от мениджъри, които нямат дарбата да направят нещо велико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 8 години
Не е честно това. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
Няма ли тука обратно изкупуване - или цирка свърши . Парите също .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още