IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry няма да се откаже от операционната си система

Компанията не бяга от софтуера си и от моделите с клавиатура, смята главният оперативен директор Марти Бърд

11:08 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Канадският производител на смартфони BlackBerry Ltd. няма да се откаже от представянето на други устройства със своята собствена операционна система, макар че увеличава усилията си за налагането на базирани на Android смартфони на фона на забавянето на продажбите на хардуер, предава Bloomberg.

През миналата седмица BlackBerry обяви, че ще спре да произвежда смартфона BlackBerry Classic - обичан модел, подобрена версия на оригинала, който направи компанията лидер на пазара, преди да бъде детронирана от Apple и Samsung Electronics. Ходът предизвика порой от новини в технологичната блогосфера, които предположиха, че компанията се отказва от моделите с клавиатури и своята собствена операционна система BB10. В интервю за агенцията обаче главният оперативен директор Марти Бърд обяви, че нито едно от тези предположения не е вярно. 

„Ние абсолютно не бягаме от BB10“, заяви той. „Компанията никога не е заявявала, че няма да прави друго устройство с BB10”.

BlackBerry започна да прави телефони с Android през миналата година, защото разработчиците престанаха да правят приложения за BB10. Главният изпълнителен директор Джон Чен обяви по онова време, че BlackBerry ще запази BB10 за своите клиенти, които държат на сигурността, но евентуално версиите на BlackBerry за Android може да са толкова сигурни, че в случай на нужда да заменят операционната сисмета BB10.

В момента екипът на Чен работи по поне два телефона и възнамерява да направи поделението отново печелившо до септември. Все още някои анализатори смятат, че само пълното отказване от производството на телефони може да възстанови доверието на пазарите към концерна. Акциите поевтиняват с 28% до 6,66 долара за брой от началото на годината. Чен призна, че базираният на Android модел Priv не се продава толкова добре, колкото се е надявал той. 

Инвеститорите трябва да осъзнаят, че софтуерът на BlackBerry за Android е точно толкова уникален за компанията, както BB10, заяви Бърд. BlackBerry е взел всички топ характеристики на BB10 и ги е добавил към своята Android система, създавайки хибрид, който въплъщава най-доброто от двата свята, смята той.

„Пазарът изглежда не го разбира. Той говори за това като за много двоично нещо", каза мениджърът. Решенията на дружеството ще се ръководят от това, което искат клиентите, независимо дали става дума за чисти BB10 телефони или Android-базирани, каза още той. BlackBerry все още продава своите телефони с операционна система BB10 Leap и Passport.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още