IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM бере плодовете на облачната трансформация

Подразделението за облачни технологии бележи 30% скок на приходите за тримесечието

10:26 | 19.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Промяната в стратегията на най-големия в света доставчик на IT услуги IBM се изплаща все повече. Американският концерн отчита 17-то поредно тримесечие на спад на приходите, но въпреки това те са над очакванията на Wall Street, предава Bloomberg. В следборсовата търговия акциите поскъпнаха с 0,7 на сто. В редовната сесия книжата бяха нагоре с 3,2 на сто до 165 долара за брой. Те поскъпват с 16 на сто от началото на годината до понеделник, докато ръстът на индекса Standard & Poor’s 500 е 6 на сто.

С преструктурирането на компанията изпълнителният директор Джини Ромети отговаря на промените в бранша, при които традиционният хардуерен бизнес все повече губи значението си. В допълнение към софтуера за сигурност и анализ на данни IBM засилва фокуса си върху бизнеса с т.нар облачни данни (Cloud), на който наблягат и конкурентите Oracle и Microsoft. По този начин компанията следва тенденцията на избягване на традиционния софтуер за сметка на приложения, които работят на сървъри далеч от клиента. 

В подразделението за облачни технологии IBM отчете ръст на приходите за тримесечието от 30 на сто след увеличение от 34 на сто през предходните три месеца.

Значителни спадове в сектора за хардуер обаче доведоха до спад на приходите на групата с 2,8% до 20,24 млрд. долара. Все пак сумата е по-висока от очакваното от експертите, чиято средна оценка бе за приходи от 20,1 млрд. долара. Нетната печалба падна с 28 на сто до 2,5 милиарда долара,  или 2,95 долара на акция, с което надмина очакванията за печалба от 2,89 долара на акция.

Приходите от поделението за когнитивни решения, включващо супер компютъра Watson, скачат с 3,5 на сто до 4,7 млрд. долара. За първи път в това поделение има ръст, след като през предишните пет тримесечия тук бяха отчитани спадове. 

Мениджмънтът запази очакванията си за 2016 г. за печалба на акция в размер на поне 13,50 долара, като с това донесе облекчение на борсата. Инвеститорите се опасяваха, че вотът за излизане на Великобритания от ЕС може да се окаже причина за отказване от годишните цели, поясни анализаторът Бил Креър от финансовата компания Edward Jones. Бизнесът в Европа представлява сериозна опора за IBM.

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още