IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackberry Key 2 – за всички любители на клавиатурата

Клавишите на четирите реда са увеличени на височина с 20%, което ги прави доста по-удобни. Но по други показатели телефонът отстъпва

14:31 | 09.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всяко предпочитание може да има сериозни последствия. Например желанието на даден потребител на смартфони да пише с реална вместо с виртуална клавиатура често изисква лишения другаде. Това се дължи на изключително ограничения избор на подходящи устройства. Производителят на BlackBerry TCL има различни предложения за поддръжниците на тактилната обратна връзка. А цената от над 1000 лева за BlackBerry Key 2  подсказва, че телефонът има амбицията да посрещне и други високи очаквания.

Key2 не е само първият телефон на BlackBerry с двойна камера. В този модел за първи път от десет години производителят поставя нов бутон на клавиатурата. Тези и други оптимизации направиха теста ни едно отлично преживяване. Но все пак – потребителят ще трябва да направи компромиси другаде.

През 2017 г. китайският производител TCL пое разработването на смартфоните под марката BlackBerry. Компанията със същото име от Уотърлу само доставя софтуера за устройствата. Това не е напълно самостоятелно разработена операционна система, а е много силно персонализирана версия на Android. Повече за нея - по-късно.

В сравнение с предшественика си, пуснатия в началото на 2017 г.  Keyone, Blackberry Key 2 изглежда много по-модерен. Миксът от материалите и повърхността на новия модел са по-хомогенни. Сега основата е напълно матова, клавиатурата придобива повече четливост и вече не е толкова хлъзгава. Практично: където има смисъл, клавиатурата служи и като тъчпад, а така нареченият Speed-Key дава възможност към всяка буква да се присвоят по две различни приложения. Това значително ускорява смяната на задачите, например.

Уникалната характеристика на BlackBerry Key2 – клавиатурата, също е преработена. Клавишите на четирите реда са увеличени на височина според производителя с 20%. Това не се забелязва на пръв поглед, но се проявява при писането, което става много по-приятно. Новото матово, устойчиво на надраскване покритие на бутоните също допринася за това. По-малко закръглените странични панели оставят повече място за клавиатурата, а сега отделните бутони са разделени от наклони, както при по-старите модели на марката. Това намалява риска от едновременното натискане на два клавиша и допринася за удобното боравене. За това има две основни причини:  Key 2 издържа ненадминатите до 16 часа в нормален микс на употреба. От друга страна Key 2, както е характерно за горния клас на Blackberry, е защитен от солидна алуминиева рамка. И докато често можем да видим потрошени стъклени екрани на други смартфони, много използваните Blackberry обикновено имат само леки драскотини върху рамката.

Както и при KeyOne, сензорът за пръстови отпечатъци е интегриран в интервала на клавиатурата за Key2. Освен това клавиатурата е чувствителна на допир. 

По-модерен е най-новият модел на BlackBerry и по отношение на камерата. Тя е с 12-мегапикселови сензора, единият от които предлага нормално фокусно разстояние, докато другият се използва за мащабиране, с което изпреварва 11-мегапикселовата камера на Keyone. Оптичният зъм носи по-голямо разнообразие в избора на теми за снимане, но качеството на камерата на Key 2 не е в крак с модерните топ смартфони. Дори и предният модел на  BlackBerry често се справя по-добре.

Сравнението в производителността на процесора изглежда доста различно. Където по-старият модел от време на време се колебае при много отворени приложения, новият модел се справя дори при сложни приложения. Комбинацията от чипсета Snapdragon 660 на Qualcomm и 6 гигабайта памет осигурява солидно преживяване за геймърите, въпреки че те харесват по-големи дисплеи. Сравнително скромните 4.5 инча от Key 2 са резултат от претенцията на Blackberry въпреки клавиатурата да не прави компромис по отношение на удобството.

Другите параметри също са безкомпромисно добри до много добри: Високата разбираемост на речта при осъществяване на повиквания се съчетава с добра производителност на предаване и приемане във всички радио стандарти. А жакът за слушалки предлага качество на звука, което може да убеди всички любители на музиката.

Но по отношение на екрана Key2 е по-скоро в средната класа телефони. Вместо, както конкуренцията, да заложи на AMOLED, BlackBerry разчита на LCD панел, който предоставя Full HD +. Ъгълът на гледане и цветовото представяне са добри, в слънчевия летен ден  нямахме големи проблеми с четивността на открито.

BlackBerry Key2 работи с предварително инсталирана Android 8.1 Oreo. По-късно ще последва актуализация до Android 9.0 Pie. Като цяло актуализациите за BlackBerry отнемат повече време, тъй като компанията прави промени не само в потребителския интерфейс, но и в ядрото на операционната система и интегрира допълнителни механизми за сигурност. Досега нито един разработчик не е успял да руутне Android устройство от BlackBerry.

Накратко: Който е готов да се откаже от голям и наистина първокласен дисплей и топ камера, ще получи с Blackberry Key 2 прекрасен смартфон с комфорта на истинска, висококачествена клавиатура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още