IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отварят нов фронт в битката си срещу Huawei

Прокурори проверяват дали китайската компания не е откраднала интелектуална собственост, включително от португалски производител на мултимедия

08:43 | 30.08.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сред областите, които разследващите проучват сега, е притеснението, че Huawei е откраднала технологията за камерите на смартфони от Руи Оливейра, производител на мултимедия от Португалия. След като Оливейра обвини компанията в кражба на интелектуална собственост от защитените му в САЩ патенти, през март Huawei го даде под съд и заяви, че не е нарушавала патентите му.

Агенти от Федералното бюро за разследвания и прокурори от Ню Йорк са се срещнали с Оливейра в началото на юни. Агентите са го разпитали за ръководителите на Huawei, които са участваха в срещите му с Huawei през 2014 г., когато той е предложил на концерна да предостави права за своите патенти на компанията.

Представители на властите също така са интервюирали Робърт Рийд, бивш външен инженер на Huawei в Швеция от 2002 до 2003 г. Още през май Wall Street Journal съобщи, че Рийд е помогнал на Huawei да наеме уволнени служители от близките офиси на Ericsson AB през тези години. Рийд е описал как в своя офис в Швеция Huawei съхранява оборудване с чуждестранно производство в сигурно подземие, което да бъде разглобено от инженерите на китайската компания. Според настоящи и бивши американски служители тази практика се прилага и в други офиси на Huawei.

Huawei многократно защитава своите практики, що се отнася до зачитане на правата върху интелектуалната собственост, и пояснява, че през своята история се е оказвала от двете страни на подобни спорове. На пресконференция през юни главният юридически директор на Huawei заяви, че компанията никога не е била осъдена от съд за това, че е действала злонамерено във всяко едно дело, свързано с предполагаема кражба на търговска тайна. Адвокатите определят термина „злонамерено“ като „намерение за нанасяне на вреда“. 

През миналата седмица по делото в Сиатъл прокурорите разкриха повече подробности за предполагаемата бонусна програма на Huawei, която според тях е стартирана през 2013 г. Като част от политиката си Huawei е създала „специален шифрован вътрешен имейл адрес на Huawei“ за пращане на него на особено чувствителна информация. Те твърдят, че „служителите са им казали, че имат отговорността да събират информация за конкуренти“.

Когато тази директива е била изпратена до американски служители на Huawei по имейл, озаглавен „Внимание - за получаване на възнаграждения!“, ръководител на отдела по човешки ресурси в Huawei е написал в имейл до колегите от САЩ, че въпреки че такава програма „може да е нормална и в рамките на обичайния бизнес в някои чужди страни и региони“, тя би била забранена от корпоративните политики на САЩ. Говорител на Huawei отказа коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
ivailojelyazkov
преди 4 години
не се хаби за тоз изтръпналия да дух@ на кремъл-аббльото е @налн1я *** на пропагандата у нас. докладвай му коментарите и ще има ПАК БАН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
преди да говорим за знания и багаж, да те питам - хващал ли си пушка, знаеш ли как гърми оръдие, носил ли си снаряд в ръцете си, командвал ли си 100 човека на бойното /учебно поле/, учил ли си руско-съветско военно изкуство и история, а държавен изпит по това? защото аз съм, имам повече от 12 години, да не кажа 30, и 1 имам в Афганистан. бях на мястото, където руснаците *** минаваха по моста над Аму Даря, към Узбекистан. имам снимка оттам, наоколо беше пълно с разбити съветски трошляци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
това е ново доказателство, че руснаците и германците са си менкали всякакви извратени животински технологии, прилагайки ги на хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Наказателните отряди, щрафбат - също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Kid, за Втора световна война ще учиш някой друг.Заградителните отряди първо ги е въвел Хитлер,паникьорите в една война са по-опасни от самият враг.И много друго, но не виждам у теб багаж, та още да товаря....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
преди да ги плещиш тези глупости, прочети заповедта на Сталин 227, Нито крачка назад. за заградотрядите и НКВД, блокиращите отряди. задачата им е била, всеки който изостава или се опитва да избяга от бойното поле да бъде разстрелван на место. стотици хиляди ако не милиони за избити от "приятелския огън" на "приятеля-другар" Сталин, и то без никаква човешка или техническа грешка. просто заради вродения извратенизъм на управляващата каста на Северната империя. както и сега си е същата.чети, ще поумнееш и ще станеш един добър, просветен ***.иначе ще продължаваш да си глупавичък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
САЩ отварят нов фронт в битката си срещу Huawei А десант в Нормандия ще има ли на този Втори фронт?Що там е имало около 500 убити от приятелски огън - исторически факт.От нестиковане на радиочестоти м/у ингилизи и янки + уечения наоколо, но не с халосни, а с бойни патрони.Историята се повтаря, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още