IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се най-голямата сделка на пазара на чипове 


Nvidia купува производителя Arm Ltd. на японската SoftBank Group за рекордните 40 млрд. долара

09:10 | 14.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Хуан заяви, че ще запази неутралността на Arm и иска да разшири списъка с клиенти. Той заяви, че Nvidia харчи много пари за придобиването и няма стимул да направи нещо, което би накарало клиентите да се отдалечат от компанията.
Nvidia поясни, че британската компания ще „продължи да работи с модела си с отворено лицензиране, като същевременно запазва глобалния неутралитет на клиентите, който е основополагащ за нейния успех“. Nvidia ще добави своята технология към предложенията, лицензирани от Arm, добави още базираната в Санта Клара, Калифорния, компания.

При управлението на Хуан Nvidia бързо се изкачи в редиците на технологичните компании по пазарна стойност и влияние. Вече доминиращата сила в графичните чипове, които правят видеоигрите по-реалистични, Nvidia завладя част от пазара за чипове за центрове за данни и преминава към тези за самоуправляващи се превозни средства.

Базираната в Кеймбридж, Обединеното кралство, Arm създаде успешна ниша за себе си, като остана независима. Яростни конкуренти като Apple, Intel, Samsung Electronics Co., Qualcomm Inc., Broadcom Inc. и Huawei Technologies Co. са лицензополучатели. Те или използват дизайна на Arm като основа на собствените си чипове, или лицензират нейния набор от инструкции, основният код, използван от процесорите за комуникация със софтуер, за собствените си продукти.

Придобиването от Nvidia, също лицензополучател, е предизвикателство за тази неутралност. Сделката от страна на SoftBank преди четири години не се усложни, тъй като японската компания не беше конкурент на нито един от клиентите на Arm.

Един клиент, който ще бъде директно накърнен, е Intel. Хуан каза, че приоритет ще бъде инвестирането в усилията на Arm за проектиране на чипове за изчисления в центрове за данни. Въпреки че той подчертава оценената на 3 милиарда долара ниша в бизнеса за снабдяване на Google и Facebook Inc. с графични процесори, които помагат при натоварването им с изкуствен интелект, Хуан заяви, че иска да ускори приемането на базирани на Arm централни процесори (CPU). Това е доходоносен пазар, доминиран от Intel, който държи около 90% дял.

Nvidia обяви, че ще запази седалището на Arm в Обединеното кралство и ще инвестира в нови офиси там, за да ускори изследванията на изкуствен интелект, да образова клиентите и да осигури място за експерименти в роботиката и автоматизацията. Хуан заяви, че ангажиментът показва как придобиването ще допринесе за технологичния отпечатък на Обединеното кралство, вместо да отклонява активи от него.

Продажбата на Arm от SoftBank разкрива поредната стратегическа инвестиция в полза на повишаване на ликвидността и позволява на основателя Масайоши Сон да се съсредоточи върху по-тактическото инвестиране, за което заяви, че иска да продължи да осъществява.


Хуан управлява компания, която привлече вниманието на инвеститорите като малко други през последното десетилетие. Подобно на Сон, той е харизматичен лидер, отстояващ дългосрочната си визия за това накъде се насочват технологиите. Роденият в Тайван предприемач е по-фокусиран върху инженерството от японския си колега и често публично се задълбочава в детайлите на полупроводниците и компютърните науки.

Последното му успешно преработване на технологията на Nvidia включва обработката на дейността на изкуствения интелект, извършена в центровете за данни. Чиповете на компанията са едни от най-добрите при разбиване на манипулацията с данни на малки парчета и след това при паралелно изпълнение с висока скорост.


Хуан също ще получи голямо влияние в мобилната индустрия и смартфоните. Досегашният опит на Nvidia да прекъсне господството на Qualcomm над този бизнес се провали. Най-големият конкурент на Qualcomm в процесорите за смартфони са вътрешнофирмените усилия на Apple. Тези две компании са сред най-големите клиенти на Arm. 

Дори и без присъствие в мобилни устройства стойността на Nvidia нарасна през последното десетилетие. Акциите, които приключиха 2010 г. на ниво от 15,42 долара за брой, затвориха в сесията в петък на равнище от 486,58. долара Това ѝ дава пазарна стойност от малко над 300 милиарда долара, почти 100 милиарда долара повече от оценката на Intel, най-големият производител на чипове в света със седемкратно по-високи приходи от тези на Nvidia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още