fallback

Япония спира износа на чипове към Русия

Страната се присъединява към санкциите срещу Москва, свързани с инвазията в Украйна

14:25 | 11.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Япония ще спре да изнася полупроводници към Русия от следващата седмица. По този начин тя се присъединява към Съединените щати и европейските им съюзници в усилията да засегнат военните способности на Русия, пише Bloomberg.

Ограниченията на износа бяха одобрени от кабинета и ще започнат от 18 март, разкри японският министър на търговията Коичи Хагиуда. Конкретните подробности ще бъдат обявени следващата седмица, добави той.

Забраната ще включва чипове, машинни инструменти и комуникационно оборудване в съответствие с нещата, които вече бяха таргетирани от Съединените щати и Европейския съюз, посочват от министерството на търговията.

Забраната за износ ще важи и за Беларус. Япония добави още три беларуски банки към списъка си със санкции по-рано днес.

Беларус попадна под санкциите, които Япония предприе срещу Русия, докато международната общност се опитва да изолира Русия и нейния съюзник и да спре войната в Украйна.

Междувременно редица индустрии продължават да се борят с недостига на чипове, който започна по време на пандемията и който според анализатори може да продължи до края на настоящата година. 

Русия купува малък дял от полупроводниците в света - едва 0,1 на сто, но въпреки това индустрията ѝ зависи силно то тях. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още