IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските санкции поставят под риск доставките на чипове в Русия

Страната купува под 0,1% от чиповете в света, но индустрията ѝ все пак зависи от тях

09:11 | 27.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Призивът на администрацията на Джо Байдън и на Европейския съюз (ЕС) за налагането на санкции срещу Русия ще застрашат способността на страната да купува полупроводници и други технологии, а това може да повлияе на военните технологии в бъдеще, пише Bloomberg.

В четвъртък американското правителство заяви, че ще наложи експортен контрол, предназначен да спре достъпа на Русия до полупроводници и други модерни технологии, които са от решаващо значение за военната, биотехнологичната и аерокосмическата индустрия. Съюзници като Япония, Тайван и Южна Корея – все важни страни в производството на чипове – или последваха примера на САЩ, или посочиха, че ще го направят.

В петък сутринта Брюксел потвърди, че санкциите му ще се опитат да повлияят на веригата на доставките на Русия.

„Ще ударим достъпа на Русия до важни технологии, от които тя се нуждае, за да изгради проспериращо бъдеще – като полупроводниците и модерните технологии“, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По-несигурно е дали китайските компании за чипове, и по-специално Semiconductor Manufacturing International Corp., също ще блокират Русия. Базираната в Шанхай SMIC, както е известна компанията, произвежда чипове, които не са толкова модерни, колкото тези на играчи като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., но са достатъчно развити, за да се ползват за някои военни приложения.

Въпреки че Китай не се присъединява към санкциите срещу Русия, правилата на САЩ обхващат компании по целия свят, които използват американски технологии, включително и софтуер. SMIC ползва оборудване от американски доставчици като Applied Materials, за да произвежда чиповете си.

SMIC не е коментирала веднага въпроса.

„Въпреки че въздействието на новите правила върху Русия може да бъде значително, Русия не е значителен директен потребител на полупроводници като отговаря за по-малко от 0,1% от световните покупки на чипове, според Световната организация за търговия с полупроводници“, коментира Джон Нойфер, президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията на индустрията за полупроводници.

Русия не е основен фактор във веригата за доставки на чипове. Въпреки това местните фирми са силно зависими от трети страни за достъпа до компоненти, включително полупроводници, идващи от ЕС, които се ползват в автомобили и за промишлени цели и в сензори“, коментира Ян-Петер Клайнханс, изследовател в германския мозъчен тръст Stiftung Neue Verantwortung.

Заплахата от американски санкции вече засегна достъпа на Русия до чипове. Ръководителят на руския автомобилен производител Avtovaz по-рано тази седмиа каза, че компанията търси алтернативни източници.

Европейски компании за чипове, включително Bosch, споделиха, че следят отблизо ситуацията и ще се съобразят с предприетите правни действия. Нидерландският производител на чипове NXP добави, че въпреки че рано да се говори за въздействието на санкциите, той не очаква значително влияние върху бизнеса му на база на сегашната информация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
"...Русия не е значителен директен потребител на полупроводници като отговаря за по-малко от 0,1% от световните покупки на чипове..." Еми нормално, закво са и на Русия чипове, не виждам кво ще ги прави, тя вероятно е фактор в покупките на кирки,лопати манивели ръчни колички и подобни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още