IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази случващото се в Украйна на пазара на чипове?

Засега производителите очакват конфликтът да има ограничено влияние върху бизнеса им

18:52 | 24.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Големите компании за чипове заявиха, че засега очакват ограничено прекъсване на веригата на доставките във връзка с конфликта между Русия и Украйна благодарение на запасите от суровини и диверсифицираните доставки, но някои източници от индустрията казват, че случващото се може да има въздействие в дългосрочен план, предава Ройтерс.

Европа се сблъсква с една от най-големите си кризи в сигурността от десетилетия, след като Русия нахлу в Украйна по суша, въздух и море.

Кризата удари акциите на технологичните компании, които доставят и продават в световен мащаб, предвид опасенията от по-нататъшни проблеми с веригата на доставките след продължаващия повече от година недостиг на полупроводници.

Украйна доставя над 90% от ползвания от САЩ за чипове неон, който е от съществено значение за лазерите, ползвани в производството на полупроводници. Газът, биопродукт от произвежданата в Русия стомана, се пречиства в Украйна, казва компанията за пазарни проучвания Techcet. Русия е източникът на 35% от паладия, използван от Съединените щати. Металът се ползва в сензори и чипове с памет, наред с други приложения.

„Производителите на чипове не усещат пряко въздействие, но фирмите, които им доставят материали за производството на полупроводници, купуват газ, включително неон и паладий, от Русия и Украйна“, коментира източник от японската индустрия за чипове, който е пожелал да остане анонимен. „Наличността на тези материали вече е ограничена, така че всеки по-нататъшен натиск върху доставките може да повиши цените. Това, от своя страна, може да доведе до по-високи цени на чиповете“.

Но компаниите са по-подготвени, отколкото през последните години, благодарение на други смущения и конфликти.

„Разбираме, че съобщенията за потенциално прекъсване на доставките на минерали и благородни газове поради продължаващото напрежение между Русия и Украйна са притеснителни за индустрията за полупроводници“, коментира производителят на чипове с памет Micron Technology, но добави, че е „диверсифицирал източниците“ на своите доставки.

Белият дом каза на индустрията на чипове да диверсифицира своите доставки, в случай че Русия отвърне на санкциите на САЩ, които досега бяха насочени към руския газопровод „Северен поток 2“ и някои руски банки. Очакват се по-нататъшни стъпки.

Алтернативни източници

ASML Holding, ключов нидерландски доставчик на производители на полупроводници, включително TSMC, Samsung Electronics и Intel, в сряда каза, че проучва алтернативни източници на неон.

Повечето производители на чипове посочват, че са били в режим на изчакване и следене на ситуацията преди ескалацията на напрежението, като вече са започнали диверсификация на веригите на доставките заради споровете между САЩ и Китай, пандемията и японския дипломатически конфликт с Южна Корея.

Някои фирми започнаха диверсификация от Украйна и Русия след анексацията на Крим от Москва през 2014 г., която предизвика скок в цените на неона.

Главният изпълнителен директор на южнокорейския производител на чипове SK Hynix Лий Сьок-хи миналата седмица коментира пред репортери, че компанията си е „осигурила много“ материали за чипове и „няма място за притеснение“.

Intel твърди, че не очаква никакъв ефект. GlobalFoundries коментира, че не очаква директен риск и е гъвкава да търси ресурси извън Русия или Украйна, както каза и тайванския гигант United Microelectronics Corp.

TSMC, най-големият поддоставчик на чипове в света, отказва да коментира „в момента“, а тайванската фирма за тестване и пакетиране на полупроводници ASE Technology заяви, че доставките на материали остават стабилни „на този етап“.

Тайванското министерство на икономиката съобщи пред Ройтерс, че е проверило веригата за доставка на чипове в Тайван и не е установило пряко въздействие върху ресурсите или производствените дейности.

Малайзийският производител на полупроводници Unisem, който доставя на Apple, заяви, че не очаква влияние върху производството, защото материалите, от които се нуждае, не са доставени от Русия, а машините му са основно от Съединените щати, Япония, Южна Корея, Сингапур или от местни играчи.

Малайзия е изключително важно звено в производството на чипове, защото отговаря за 13% от световното тестване и опаковане на компоненти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Днес Китай е въвел няколко кораба в териториалните води на Тайван. Не че нещо, ама пазарът на чипове го чакат приятни изненади. Скоро, много скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още