IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"АвтоВАЗ" търси алтернативни доставки на чипове в случай на нови санкции срещу Русия

Русия не разполага с развито производство на чипове и разчита на внос, включително от Китай, твърдят анализатори

18:17 | 22.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският автомобилен производител „АвтоВАЗ“, контролиран от френската група Renault, иска да си осигури алтернативни доставки на чипове, в случай че санкциите на САЩ ограничат доставките за страната, заяви главният изпълнителен директор на компанията Никола Мор, цитиран от Ройтерс. 

Западът е готов да обяви нови санкции срещу Москва, след като руският държавен глава Владимир Путин призна самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск за независими и подписа след изявлението си както укази за независимостта им, така и договори за взаимопомощ и сътрудничество с лидерите на "ДНР" и "ЛНР" Денис Пушилин и Леонид Пасечник.

Ако Вашингтон разшири обхвата на ограниченията, отразявайки мерките срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, САЩ могат да прекъснат доставките на чипове, компютри, потребителска електроника, телекомуникационно оборудване и други артикули, произведени в различни части на света, ако производителите им използват американска технология.

Подобни мерки се прилагат по време на Студената война, когато САЩ и други западни държави използват тежки технологични санкции срещу Съветския съюз, ограничавайки икономическия му растеж.

„Разбира се, ние разглеждаме възможностите за намиране на алтернативи в случай на санкции“, признава Мор пред журналисти в руския град Ижевск.

Той не посочва как „АвтоВАЗ“, производител на автомобилите "Лада", осигурява чипове за своите заводи в Русия. Страната няма развито производство на този компонент и разчита на внос, включително от Китай, твърдят анализатори.

Представител на руската автомобилна индустрия изрази загриженост относно сигурността на доставките на чипове.

„Не знаем как санкциите (ако бъдат приложени) могат да повлияят на индустрията, но се надяваме, че няма да се стигне до война – това ще усложни съществуващата ситуация“, споделя лицето пред Ройтерс.

Руските производители на автомобили, както и други концерни по света, търсят начини да осигурят чипове на фона на проблемите в глобалните вериги на доставка, свързани с пандемията от коронавирус.

Продажбите на нови автомобили в Русия се очаква да се нараснат с 3,3% през тази година, забавяйки темпа спрямо отчетеното през 2021 г. увеличение от 4,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
За невероятните достижения на АвтоВАЗ процесорите Байкал не са ли достатъчни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
Как бе Русия нали произвежда ? опс , Тайван произвежда а Русия лепи етикети Made in Russia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още