IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония спира износа на чипове към Русия

Страната се присъединява към санкциите срещу Москва, свързани с инвазията в Украйна

14:25 | 11.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Япония ще спре да изнася полупроводници към Русия от следващата седмица. По този начин тя се присъединява към Съединените щати и европейските им съюзници в усилията да засегнат военните способности на Русия, пише Bloomberg.

Ограниченията на износа бяха одобрени от кабинета и ще започнат от 18 март, разкри японският министър на търговията Коичи Хагиуда. Конкретните подробности ще бъдат обявени следващата седмица, добави той.

Забраната ще включва чипове, машинни инструменти и комуникационно оборудване в съответствие с нещата, които вече бяха таргетирани от Съединените щати и Европейския съюз, посочват от министерството на търговията.

Забраната за износ ще важи и за Беларус. Япония добави още три беларуски банки към списъка си със санкции по-рано днес.

Беларус попадна под санкциите, които Япония предприе срещу Русия, докато международната общност се опитва да изолира Русия и нейния съюзник и да спре войната в Украйна.

Междувременно редица индустрии продължават да се борят с недостига на чипове, който започна по време на пандемията и който според анализатори може да продължи до края на настоящата година. 

Русия купува малък дял от полупроводниците в света - едва 0,1 на сто, но въпреки това индустрията ѝ зависи силно то тях. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
магучая както и през соца можеха да правят само оръжия за убиване нищо друго ... една съдомиялна не измислиха за обикновения човек....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами тъкмо Китай ще освободи 5 милиона барела за останалите :) Нали все пак и други искат да продават :П Колкото по скоро се разберат толкова по добре за нас. А *** ин си получи втори афгранистан. Въпрос на време е да фалира. Соца го направи като по него време едва 25% от стоките бяха вност. Сега в Русия 75% от стоките са вност тоест аз лично очаквам фалита поне 3 пъти по бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Че то на самая магучая за къв ч.еп са и чипове?Трябват и кирки ,лопати ръчни колички, бодлива тел, ей такива полезни артикули, тез чипове закво им са , те не се копаят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Biso
преди 2 години
И като добавим ръста на цената на гаста за предприятията и домакинствата - перфектна буря. Да, ясно е, че Китай няма да купува от Русия енергоносители на борсови цени. ИМХО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Biso
преди 2 години
Сега да познаем кой ще доставя тези компоненти и оборудване на Русия? Да, Китай (Ако Китай не произвежда нещо, ще го купува и ще го препродава на Русия). И с какво ще плаща Русия? Ще плаща с енергоносители и полезни изкопаеми. Китай внася 8,4 милиона барела нефт дневно, Русия изнася 5 милиона барела нефт дневно - как хубаво си пасват цифрите. И газ като добавим - тамън ще се върже двустранната търговия. А ако Китай посегне да си прибере Тайван, тогава ще видим чичо Сам колко големи топки има. Защото и там армията им се напълни с гендери и подобни, а те "воюват" само от понеделник до петък, събота и неделя имали почивни дни в съответствие с колективния трудов договор (даже там било написано, че ако почувстват заплаха за живота си, могат незабавно да отстъпят без да чакат заповед). Шегувам се, но на много хора е ясно, че това не е армията от преди 40-50 години. То и в Европа и Русия е същото. Не агитирам за война, защото накрая народа го отнася, а сега ми се струва, че западния свят ще го отнесем по пълна програма. Вчера познати в Германия се оплакаха, че нафтата е поскъпнала с едно евро от началото на ноември 2021 (от 1,40? на 2,40?). А в началото на 2021 е била 1,20? за литър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още