IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google примамва служителите обратно в офиса с безплатни електрически скутери

Технологичният гигант се съюзява с производителя на електрически скутери Unagi, който ще предостави модела си Model One

22:06 | 22.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unagi</em></p>

Снимка: Unagi

Google се готви да върне служителите си в офиса тази седмица и като допълнителен бонус ще им предложи безплатни електрически скутери, за да улесни прехода.

Технологичният гигант се съюзява с производителя на електрически скутери Unagi, за да стартира нова програма, наречена Ride Scoot, в която повечето служители на Google в САЩ могат да получат възстановяване на пълната цена на месечния абонамент за стилния скутер Model One на Unagi. Model One, който се продава на дребно за 990 долара, е лек скутер с два двигателя с максимална скорост от 32 km/h и пробег от 25 км.

Основателят и главен изпълнителен директор на Unagi Дейвид Хайман казва, че идеята е да се помогне на служителите на Google да стигнат до работа - или дори само до най-близката автобусна спирка.

„Те знаят, че има опасения сред служителите“, каза Хайман пред The Verge. „Хората наистина свикнаха да работят от вкъщи. И те (Google, б.ред.) просто се опитват да направят всичко възможно, за да подобрят изживяването от завръщането.“

Две години след като пандемията преобърна моделите на работа, работодателите увеличават офис имотите, вкарвайки този тренд в конфликт със служителите, свикнали да работят у дома. Google похарчи милиарди за разширяване на отпечатъка си в хода на пандемията, знак, че е оптимистична за това, че служителите ѝ в крайна сметка ще се  върнат на работа.

И само в случай, че се сблъска с някакви търкания, Google показа готовност да харчи пари за бонуси, за да примами работниците обратно.

Google се спира на безплатните скутери като един възможен стимул и намира партньор в лицето на Unagi. В допълнение към набирането на над 10 милиона долара финансиране от рисков капитал миналата година, базираната в Оукланд компания стартира и абонамент като алтернатива на собствеността (на скутерите). Срещу 49 долара на месец клиентите в избрани градове могат да получат бройка на Model One на Unagi, доставена до входната им врата. Има и такса за регистрация от 50 долара, но поддръжката и застраховката срещу кражба или повреда на скутера са включени в месечната такса.

Unagi обаче няма просто да раздава безплатни скутери на всеки служител на Google. Компанията планира да постави щандове в различни офиси на Google, да регистрира служители за месечен абонамент за скутер на намалената ставка от 44,10 долара на месец, плюс таксата за записване от 50 долара — общата сума ще бъде напълно възстановена от Google.

Абонаментите за скутери ще бъдат добавени и като опция за транспорт към вътрешния портал за служители на Google. А Google и Unagi ще организират демонстрационни дни за служителите, за да изпробват Model One в различни офиси.

Служителите ще трябва да използват скутера за най-малко девет пътувания на месец, за да получат пълно възстановяване на месечния си абонамент. (Google планира да използва т. нар. почетна система и няма да проследява използването на скутери от служителите.) В допълнение към централата на Google в Маунтин Вю други отговарящи на условията офиси включват тези в Сиатъл, Къркланд, Ървайн, Сънивейл, Плая Виста, Остин и Ню Йорк град.

Хайман казва, че Unagi е сключила сделки с други големи работодатели, включително Salesforce, за добавяне на електрически скутери като възможен транспортен бонус за служителите, или като възстановяване на разходите, или за ползване с отстъпка. Компанията също така работи с редица хотели и резиденции, за да поставя скутерите на Unagi във фоайетата им. 

„Това, което се надяваме, е други компании да последват примера“, казва Хайман. „Смятаме, че това е страхотно предимство за офиса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още