IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel може да отложи IPO-то на Mobileye

Освен това американският концерн занижава очакванията си за сделката, свивайки оценката от 50 млрд. до 30 млрд. долара 

09:40 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Intel Corp. намалява очакванията за първичното публично предлагане на Mobileye в условията на по-широк спад на цените на акциите и може да отложи продажбата на ценни книжа до следващата година, ако условията не се подобрят, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати с процеса източници. 

Компанията очаква първичното публично предлагане (IPO) да оцени бизнеса с технологии за самоуправление на стойност до 30 млрд. долара - по-малко от първоначалните оценки. Първоначалният план беше да се предложат акции около средата на 2022 г., а Ройтерс и други медии съобщиха за потенциални оценки от над 50 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер се опитва да извлече полза от базирания в Израел бизнес, придобит през 2017 г., с частична продажба на акциите му. Mobileye произвежда чипове за камери и функции за подпомагане на шофирането и се разглежда като ценен актив, тъй като автомобилната индустрия се стреми към напълно автоматизирани превозни средства. Но Intel се сблъсква с мечия пазар на акциите на производителите на чипове и с недостига на първични публични предлагания, което затруднява осъществяването на сделката.

Ако акциите на компаниите от сектора се възстановят, предлагането все пак може да бъде осъществено през 2022 г., твърдят източниците. В противен случай то ще бъде отложено.

Акциите на Intel поевтиняха с 1,1% до 31,10 долара в понеделник, достигайки най-ниските си стойности за сесията, след като Bloomberg съобщи новината. Книжата възстановиха по-голямата част от загубата в следборсовата сесия.

Представители на Mobileye и на базираната в Санта Клара, Калифорния, Intel отказаха коментар. 

Едно успешно първично публично предлагане на Mobileye би могло да даде тласък на нарастващото задръстване от активи, свързани с чиповете, които чакат да излязат на пазара. SoftBank Group Corp. също се опитва да продаде акции на дизайнера на чипове Arm Ltd. до началото на следващата година. Ampere Computing LLC, стартъп, който произвежда процесори за центрове за данни, също планира IPO. 

За Гелсингер от Intel успешното IPO би помогнало да демонтрира, че планът му за промяна дава резултати. Компанията страда от спадащи продажби и печалба, както и от загубата на пазарен дял в полза на конкуренти като Advanced Micro Devices Inc. Главният изпълнителен директор очерта амбициозен план за разходи, за да възстанови производствените умения на Intel, да навлезе в нови бизнес области и да възстанови технологичното си лидерство. 

Intel ще остане мажоритарен собственик след сделката, която включва предлагане на новоиздадени акции на Mobileye, заяви компанията през декември.

По-голямата част от постъпленията ще бъдат задържани от Intel, заяви Гелсингер, но Mobileye ще получи средства, които ще ѝ позволят да подхранва плановете си за разширяване, каза той.

Mobileye носи особено голяма надежда. Бизнесът, придобит за около 15 млрд. долара, постоянно расте по-бързо от своята компания майка, която е напът да отчете спад на приходите с цели 16% през тази година. През второто тримесечие Mobileye отчита продажби за 460 млн. долара, което е ръст от 41% спрямо предходната година. Това помогна оперативната печалба да се повиши с 43% до 190 млн. долара. 

Акциите на Intel са загубили 39% от стойността си през тази година, което е по-лошо представяне от това на акциите на производителите на чипове като цяло. Браншовият бенчмарк Philadelphia Stock Market Semiconductor Index е спаднал с 31% през 2022 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още