fallback

Qualcomm: Бизнесът с автомобилите на бъдещето се разширява до 30 млрд. долара

За фискалната 2022 г. компанията очаква приходите от автомобилния ѝ бизнес да бъдат около 1,3 млрд. долара

14:56 | 23.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Американският производител на чипове Qualcomm Inc заяви, че бъдещият му автомобилен бизнес е нараснал до 30 млрд. долара, което е с над 10 млрд. долара повече от обявените в края на юли резултати за третото тримесечие.

Ръстът в бъдещия бизнес се дължи на продукта Snapdragon Digital Chassis, използван от производителите на автомобили и техните доставчици, заяви Qualcomm по време на Деня на инвеститора в автомобилната индустрия. Snapdragon Digital Chassis може да осигури технологии за асистирано и автономно шофиране, както и за информационно-развлекателните системи в автомобилите и облачната свързаност, уточнява Ройтерс. 

На фона на бума на електрическите превозни средства и нарастващите автономни функции в автомобилите броят на чиповете, използвани от производителите на автомобили, рязко нараства, а автомобилният пазар е ключова област на растеж за производителите на чипове. 

„Когато мислите за база на автомобил, за автомобил от по-нисък клас, имаме възможност за [цена от] приблизително 200 долара до 3000 долара при високия клас", каза Акаш Палхивала, финансов директор на Qualcomm.

„Занапред миксът ще продължи да се измества към високия клас, така че възможността ще продължи да се разширява“.  Qualcomm заяви, че размерът на автомобилния пазар, към който се е насочила, може да нарасне до 100 млрд. долара до 2030 г.

За фискалната 2022 г. компанията очаква приходите от автомобилния ѝ бизнес да бъдат около 1,3 млрд. долара спрямо 975 млн. долара през предходната година. Очаква се до фискалната 2026 г. те да нараснат до над 4 млрд. долара, а през фискалната 2031 г. - до над 9 млрд. долара.

Qualcomm обяви и разширено партньорство с Mercedes Benz Group AG, която от 2023 г. ще използва Snapdragon Cockpit за своята автомобилна информационно-развлекателна система. 

Qualcomm има и много клиенти от автомобилната индустрия в Китай. Запитан за въздействието на по-широките регулации за износа от САЩ, главният изпълнителен директор Кристиано Амон заяви, че „силните взаимноизгодни партньорства между американските и китайските предприятия винаги ще бъдат сила на стабилността". „Но ще видим какво ще донесе бъдещето", добави той.

По-рано тази седмица производителят на чипове Nvidia Corp представи нов автомобилен централен компютър, наречен drive thor, който осигурява автономно и асистирано шофиране, както и възможност за цифрови развлечения и услуги в автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 23.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още