IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Logitech сви прогнозата за приходите си след слабо тримесечие

Новината потопи цената на акциите на компанията

20:46 | 12.01.23 г.
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Logitech International отчете по-слаби приходи и печалба за периода между октомври и декември и сви прогнозата за приходите си от продажби, което изпрати цената на акциите ѝ надолу с близо една пета в началото на борсовия ден, предава Ройтерс.

Швейцарско-американският производител на клавиатури, мишки и друг хардуер посочва трудната икономическа обстановка и несигурността във веригата на доставките, свързанa с пандемията от Covid-19 в Китай, като основна причина за резултатите. Главният изпълнителен директор Бракен Даръл определи представянето като разочароващо.

Предварителните данни за оперативната печалба за третото тримесечие показват, че тя е спаднала с около 35% на годиша база между 171 млн. и 176 млн. долара. Приходите от продажби са се свили с 22% до между 1,26 млрд. и 1,27 млрд. долара.

Сега компанията очаква приходите ѝ от продажби за годината до март да спаднат с между 13 и 15 на сто при постоянни валути, докато по-рано прогнозираше 4-8% понижение.

Цената на акциите на Logitech се понижи с 18,6% при откриването на сесията в Цюрих.

Даръл коментира, че по-слабите от очакваното резултати отразяват „предизвикателните макроикономически условия, включително забавяне на продажбите към корпоративни клиенти през тримесечието“.

Компанията свива прогнозата на база на резултатите си и на „несигурността в наличностите на доставки, свързана с настоящото огнище на Covid-19 в Китай“.

През последната фискална година на компанията ограниченията заради Covid донесоха на Logitech най-високите ѝ приходи от продажби за второто тримесечие, предвид силното търсене на продукти за работа от вкъщи и устройства за геймъри.

Но оттогава фирмата се бори със забавяне на пазара, тъй като много от блокадите бяха премахнати, потребителите вече не са толкова заинтересовани, а разходите за компоненти и транспорт нараснаха, засягайки маржа на печалбата.

Анализаторът от Vontobel Майкъл Фоут коментира, че по-слабите резултати отразяват по-суровата макросреда, въпреки че стратегията на Logitech е стабилна.

„Продължаващото бреме на инфлацията и забавящата се икономика върху потребителите ще продължи да оказва влияние върху Logitech през следващите тримесечие“, пише той в бележка. „Въпреки че компанията очевидно не е застрахована срещу влиянието на икономическите цикли, бизнес моделът остава гъвкав и стабилен в дългосрочен план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още