IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell повиши годишната си прогноза заради възстановяване на търсенето

Резултатите на компанията са подкрепени и от бума на изкуствения интелект

10:30 | 01.09.23 г.
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg

Dell Technologies повиши годишната прогноза за приходите и печалбата си, възползвайки се от бума на изкуствения интелект и стабилизирането на търсенето на компютърен хардуер и сървърни продукти след продължил с месеци спад, предава Ройтерс.

В резултат на новината цената на акциите на базираната в Тексас компания нарасна с 8% по време на следборсовата търговия.

Резултатите са най-новият знак, че спадът на разходите за технологии може би е към края си, след като ключовият доставчик на мрежово оборудване Cisco също надмина очакванията за тримесечните си приходи.

Очаква се Dell да бъде подкрепена от по-голямото търсене на нейните сървъри PowerEdge и генеративния изкуствен интелект благодарение на нарастващите инвестиции в тази технология от големи технологични компании.

„Изкуственият интелект вече показва, че е дългосрочна възможност, с продължаващ растеж на търсенето в нашето портфолио“, коментира главният оперативен директор Джеф Кларк.

Компанията прогнозира приходи за третото тримесечие между 22,5 млрд. и 23,5 млрд. долара, като надмина очакванията на анализаторите за 21,67 млрд. долара по данни на Refinitiv. Dell очаква печалба на акция от 1,45 долара, плюс или минус 10 цента, в сравнение с прогноза за 1,38 долара.

За цялата година Dell очаква приходи между 89,5 млрд. и 91,5 млрд. долара, както и печалба от 6,30 долара на акция, плюс или минус 20 цента.

Dell отчете тримесечни приходи и печалба на акция, които надминаха прогнозите на анализаторите.

Приходите от сървъри и мрежови решения през второто тримесечие са достигнали 4,27 млрд. долара, или с 11% повече спрямо първото тримесечие, подкрепени от по-голямото търсене на оптимизирани с изкуствен интелект сървъри, разкри Dell.

Приходите на групата за клиентски решения (CSG) в компанията, където попада бизнесът с потребителски и корпоративни персонални компютри, са нараснали с 8 на сто спрямо първото тримесечие до 12,94 млрд. долара.

Резултатите на Dell са в рязък контраст с тези на конкурента HP, който сви годишната си прогноза поради спад в търсенето на компютри и слабото представяне в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още