IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell изненада с по-високи от очакваното приходи

Продажбите на компютри на компанията не са се свили толкова силно, колкото бяха прогнозите

11:58 | 02.06.23 г.
Снимка: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Технологичният гигант Dell Technologies отчете приходи, които задминаха очакванията на анализаторите, след като продажбите на компютри на компанията не са се свили толкова силно, колкото се очакваше, на фона на сриващия се пазар на персонални компютри, съобщава Bloomberg.

Резултатът отразява продължаващата борба в продажбата на персонални компютри, особено на потребителите. Пазарът отбеляза исторически спадове в доставките от октомври до март след ръст на покупките през пандемията, отчете анализаторската компания Gartner през април. Конкурентът на Dell HP отчете по-лоши от очакваното продажби по-рано тази седмица, макар че прогнозира възстановяване за персоналните компютри през второто полугодие.

Dell даде умерена прогноза за продажбите, която предполага, че възстановяването може да отнеме малко повече време от очакваното. Приходите ще бъдат между 20,2 млрд. долара и 21,2 млрд. долара през текущия период до края на август, заяви изпълнителният вицепрезидент на Dell Ивон Макгил в конферентен разговор след представянето на резултатите. Анализаторите очакваха средно 21,1 млрд. долара, показват данни, събрани от Bloomberg.

За фискалната година, приключваща януари 2024 г., Dell запази прогнозата си за 15% спад на приходите, което „предполага връщане към последващо увеличение през втората половина на годината“, каза Макгил, която ще стане главен финансов директор по-късно тази година.

През първото фискално тримесечие приходите са се свили с 20% до 20,9 млрд. долара. Спадът е по-малък от прогнозираните средно 22% от анализатори. Печалбата, без някои ефекти, е била 1,31 долара на акция, заяви компанията в четвъртък. Анализаторите очакваха средно 85 цента на акция.

Продажбите на бизнес персонални компютри са се представили по-добре от очакваното. Сегментът е генерирал 9,86 млрд. долара продажби, което е спад от 18%, но е над оценката за 9,06 млрд. долара. Продажбите на потребителски персонални компютри са се сринали с 41% до 2,12 млрд. долара през периода до 5 май спрямо средна прогноза за 2,3 млрд. долара.

„Справихме се добре на фона на предизвикателствата на икономиката“, каза в изявлението съглавният оперативен директор Чък Уитън. „Поддържахме ценова дисциплина, намалихме оперативните разходи и веригата ни за доставки продължи да работи добре, след като се нормализира преди конкурентите“.

Представянето на Dell може би подсказва, че продажбите на компанията „са достигнали дъното и може да започнат предпазливо възстановяване“, пише У Джин Хо, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Продажбите на инфраструктура като сървъри и хранилища са се свили с 18% до 7,59 млрд. долара, което е в съответствие с прогнозите. По време на клиентска конференция през май базираната в Раунд Рок, шата Тексас, компания обяви сътрудничество с Nvidia с цел улесняване на локалния изкуствен интелект на сървърите на Dell.

Акциите поевтиняха с около 2% по време на разширената търговия в четвъртък, след като затвориха на ниво от 45,46 долара в Ню Йорк. Цената на акциите се е увеличила с 13% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още