IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP сви прогнозата за годишната си печалба заради слабия пазар на компютри

Забавеното търсене в Китай също влияе негативно на компанията

12:36 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

HP сви очакванията за годишната си печалба, докато се бори с продължаващия повече от година спад в сегмента на персоналните компютри и слабото търсене на ключовия пазар в Китай, предава Ройтерс.

Цената на акциите на базираната в Пало Алто, Калифорния, компания с понижи с 5,2% по време на следборсовата търговия.

Инфлацията и несигурността около световната икономика предизвикаха спад в търсенето на потребителска електроника, включително на персонални компютри, през миналата година. Освен това доведоха до трупането на повече запаси по веригата на доставките.

„Въпреки че очакваме още едно тримесечие на последователен растеж през четвъртото тримесечие, външната среда не се е подобрила толкова бързо, колкото се очакваше, и в резултат на това намаляваме очакванията си“, обяви изпълнителният директор на HP Енрике Лорес.

Продажбите на персонални компютри в Китай, включително настолни, преносими и работни станции, са спаднали с 19% през последните няколко месеца, тъй като регионът остава предпазлив относно разходите за информационни технологии, според компанията за анализи Canalys.

„Не виждаме това (възстановяване в Китай) да се случи скоро. И на този етап ние не включваме това възстановяване в нито един от нашите планове“, добави Лорес.

Сега HP прогнозира коригирана печалба на акция в диапазона от 3,23 до 3,25 долара спрямо по-рано очакваните 3,30 до 3,50 долара.

Приходите на компанията за третото тримесечие спаднаха с 9,9 на сто до 13,20 млрд. долара, спрямо очакваните от анализаторите 13,37 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Фокусът върху контролирането на разходите обаче помогна на производителя на компютри да отчете коригирана печалба от 86 цента на акция, в съответствие с прогнозите на анализаторите.

Общите разходи са намалели с 8,6% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още