IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP ще се изправи пред иск на акционерите, свързан с продажбите

Мениджърите по продажбите са продавали консумативи с големи отстъпки на дистрибутори извън техните зони за продажби

11:25 | 12.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Апелативен съд на САЩ възобнови във вторник съдебно дело, в което се твърди, че HP Inc е измамила акционерите си, като тайно е използвала нерентабилни тактики, за да увеличи продажбите на своите консумативи за печат през 2015 и 2016 г.

Девети окръжен апелативен съд на САЩ отмени решението на съдия, с което искът беше отхвърлен като подаден твърде късно. Инвеститорите твърдят, че са открили предполагаемата измама едва през септември 2020 г., когато Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) глоби HP с 6 млн. долара заради оповестяването на продажбените практики.

Дарън Робинс, адвокат на пенсионния фонд, който води делото, заяви пред Ройтерс, че становището ще помогне на инвеститорите. „По своята същност неверните изявления възпрепятстват инвеститорите да открият корпоративни нарушения", каза той.

Говорител на HP не е отговорил веднага на искането за коментар.

През 2020 г. Комисията по ценни книжа и фондови борси заяви, че някои регионални мениджъри на HP са използвали стимули, за да ускорят продажбите, които са очаквали да се реализират през следващите тримесечия. Тя също така заяви, че мениджърите по продажбите са продавали консумативи с големи отстъпки на дистрибутори, за които е известно, че препродават продукти на HP извън собствените си области, „канибализирайки" продажбите от местните дистрибутори и нарушавайки политиката на компанията.

SEC заяви, че HP не е разкрила своевременно пред инвеститорите как тези практики, които са се случили през 2015 и 2016 г., са намалили маржовете и са увеличили запасите на базираната в Пало Алто, щата Калифорния, технологична компания.

Компанията не признава и не отрича констатациите на SEC.

Инвеститорите подадоха искове седмици след извънсъдебното уреждане на спора със SEC, като твърдяха, че HP и нейните висши ръководители са измамили акционерите, като са скрили въздействието на практиките до 2016 г.

На 21 юни 2016 г. HP обяви план за намаляване на наличностите в дистрибуторските си канали и прогнозира, че ще свие нетните приходи от доставки с 450 млн. долара за две тримесечия. Цената на акциите ѝ се срина с 5,4% на следващия ден.

Американският окръжен съдия Джефи Уайт в Оукланд, щата Калифорния, прекрати делото през март 2022 г., като заяви, че инвеститорите е трябвало да подадат иск в рамките на две години от момента, в който са направени изявленията.

Според окръжния съдия Джей Байби обаче Уайт е пренебрегнал твърдението на акционерите, че споразумението с Комисията по ценните книжа и фондовите борси „поставя предишните изявления на HP в нов контекст, разкривайки, че привидно безобидните изявления всъщност са били умишлено неверни твърдения". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още