IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един iPhone оцеля непокътнат след падането си от останалия без врата самолет на Alaska Airlines?

Устройството е излетяло при злощастния полет, при който една от вратите на самолета изхвърча в движение

16:57 | 16.01.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Не е обичайно самолетите да губят врата, докато са във въздуха, и все пак да се приземят безопасно. Това се случи с полет 1282 на Alaska Airlines, който кацна в Портланд, щата Орегон. Но чудесата не спират дотук.

В популярна публикация потребителят на X (Twitter) Шонатан Бейтс документира как е намерил iPhone до пътя, а устройството се оказало на един от пътниците на Alaska Airlines, като очевидно е оцеляло при падане от близо 5000 метра „абсолютно непокътнато“, пише TechCrunch.

Както Бейтс по-късно добави, има някои нюанси в това колко непокътнато може да е било устройството, но по „екрана няма никакви повреди“.

В имейл до TechCrunch Националният съвет за безопасност на транспорта на САЩ потвърждава, че не само едно устройство, а „два мобилни телефона, вероятно от полета“, са били открити и предадени на Alaska Airlines. Най-впечатляващото е, че „и двата бяха работещи iPhone“.

Как е възможно iPhone да оцелее при падане от толкова високо, когато наоколо хората се разхождат с телефони с разбити екрани, пострадали при далеч по-малки инциденти? „Много читатели реагираха на публикацията на Бейтс, като се пошегуваха, че телефоните им са се счупили след падания от метър”, пише Guardian.

Но макар много хора да са изумени, експертите не са.

Сблъскът е сложен

Един от тези експерти е Рет Ален, доцент по физика и блогър, който също така има канал в YouTube, наречен Dot Physics. Ето и първата половина от обяснението му:

„Възможно е телефонът да се счупи, ако го изпуснете от 1 метър, но не и от 300 метра. Защо? Причината е, че ударът върху него е сложен. Да предположим, че изпуснете телефона си на масата и той падне върху нещо твърдо. Тъй като твърдите неща не „поддават“ по време на сблъсъка, ще има много кратък момент на удар. Краткият момент на удара би изисквал по-голяма сила, за да бъде спрян. Именно тази по-голяма сила може да накара телефона да се счупи.

Изчакайте. Става още по-лошо. Представете си, че изпускате телефона от джоба си и той пада върху малък камък. Сега силата на удара ще бъде голяма (точно като удар в пода), а зоната на удара е много малка. Това означава, че натискът при удара ще бъде висок (налягането = сила/площ). Това е различно от падането на телефона върху равна повърхност с по-голяма зона на удара“.

Тъй като iFixIt е известна със своите ръководства за ремонт, главният изпълнителен директор Кайл Уинс също знае това-онова за счупените устройства. Така че той не само не е изненадан, че летящият iPhone е бил невредим, но също така знае, че това не е първият път, в който това се случва. „Не бих казал, че това е супер пресилено“, коментира той.

Уинс изказва същото мнение като Ален относно ударите. „Изглежда, че [телефонът] се е приземил върху пръст, а не върху бетон, което със сигурност е помогнало много”. Но и двамата посочват друг фактор – максималната скорост.

Две сили, един телефон

„Максималната скорост на един iPhone е по-малка, отколкото си мислите. Съпротивлението на въздуха ограничава максималната скорост, така че не е задължително падането да е по-бързо от 5500 метра, отколкото от 300 метра“, обяснява Уинс.

Ален навлиза в малко повече подробности: „Когато един телефон пада от по-голямо разстояние, върху него ще действат две сили. Гравитационната сила го дърпа надолу, но също така нагоре действа бутаща, въздушна съпротивителна сила. Това въздушно съпротивление се увеличава, колкото по-бързо се движи телефонът във въздуха. И така, в един момент тези две сили (гравитацията и въздушното съпротивление) ще се балансират и телефонът ще спре да увеличава скоростта си, като по този начин ще се движи с постоянна скорост“.

„След като телефонът достигне максимална скорост, няма значение от каква височина е паднал“, допълва той.

Това ни връща към въпроса защо екранът понякога се чупи при падане, а понякога не. Комбинацията от крайната скорост и повърхността, върху която се приземява устройството, определя дали телефонът ще се повреди, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още