IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се е сдобил с наскоро ограничените за внос в страната чипове на Nvidia

Това се е случило чрез сървъри на Super Micro и Dell, показват тръжни документи, разгледани от Ройтерс

11:01 | 23.04.24 г.
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Китайски университети и изследователски институти наскоро са се сдобили с висок клас чипове за изкуствен интелект на Nvidia чрез дистрибутори, въпреки че Съединените щати разшириха забраната за продажбата на такива технологии в Китай миналата година, предава Ройтерс.

Информационната агенция е прегледала стотици тръжни документи, които показват, че 10 китайски субекта са придобили модерни чипове на Nvidia, вградени в сървърни продукти, произведени от Super Micro Computer, Dell Technologies и тайванската Gigabyte Technology, след като на 17 ноември САЩ разшириха ембаргото, за да подложат повече чипове и държави на правилата за лицензиране.

По-конкретно сървърите съдържат част от най-модерните чипове на Nvidia, сочат досега неотчитани търгове, проведени между 20 ноември и 28 февруари. Въпреки че Съединените щати забраняват на Nvidia и нейните партньори да продават модерни чипове на Китай, включително чрез трети страни, продажбата и закупуването на чипове не е незаконна в Китай.

11-те продавача на чиповете са малко известни китайски търговци на дребно. Ройтерс не може да определи дали при изпълнението на поръчките са използвали запаси, придобити преди САЩ да затегнат ограниченията.

Потърсена от Ройтерс, Nvidia твърди, че в търговете се говори за продукти, които са били изнасяни и широко достъпни преди ограниченията. „Те не показват, че някои от нашите партньори е нарушил правилата за контрол на износа и представлява незначителна част от продуктите, продавани в световен мащаб“, казва говорител.

Производителите на сървъри посочват, че спазват приложимите закони и разследват случая допълнително.

Сред купувачите е Китайската академия на науките, Институтът за изкуствен интелект Шандун, Администрацията по земетресенията в Хубей, Университета на Шандун и Югозападния университет, технологична инвестиционна фирма, собственост на властите в една от провинциите, държавен авиационен изследователски център и център за космически науки.

Нито един от китайските купувачи и търговци не е отговорил на запитването на Ройтерс за коментар по въпроса.

Даниел Геркин, базиран във Вашингтон партньор в адвокатска кантора Kirkland & Ellis, твърди, че чиповете на Nvidia може да са били отклонени към Китай без знанието на производителя, като се има предвид липсата на видимост в някои части на веригите на доставките.

Ако производителят е извършил достатъчно надлежна проверка, „вероятно би било предизвикателство за американското правителство да предприеме принудителни действия“, коментира той.

Министерството на търговията на САЩ посочва пред Ройтерс, че не може да коментира каквито и да било потенциални текущи разследвания, но казва, че неговото Бюро за промишленост и сигурност наблюдава отклоненията на ограничените чипове, извършва проверки за крайна употреба и проучва потенциални нарушения.

Властите юще разследват достоверни твърдения за нарушения, включително чрез използването на фиктивни компании, казва говорител.

Последна актуализация: 11:01 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още