IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шилер: Фондовият пазар е далеч от балон

Представената в Давос оценка се различи от последните коментари на Нобеловия лауреат от края на 2013 г.

12:14 | 22.01.14 г.
Шилер: Фондовият пазар е далеч от балон

Новеловият лауреат Робърт Шилер заяви по време на срещата на Световния икономически форум (СИФ), че все още инвестира във фондовия пазар въпреки множеството предупреждения за наличието на балон.

По думите му неговата собствена дългосрочна система за оценка на фондовите пазари, която измерва съотношението цена-печалба на базата на средните доходи, коригирани с инфлацията през последните 10 години, в момента е на високото ниво от 25 пункта. Въпреки това равнището остава далеч под пиковото ниво от 46 пункта, постигнато през 2000 г.

През декември лауреатът предупреди в интервю за германското издание Der Spiegel, че рязкото покачване на цените на акциите в САЩ може да доведе до опасен балон.

"Все още не бия камбаната. Но в много страни нивата на цените на акциите са високи, а в много пазари на недвижими имоти цените са се повишили рязко... така че това може да свърши зле" , посочи експертът.

"Намирам бумът в американския фондов пазар като най-обезпокоителен", допълни още Шилер през миналия месец.

Американските акции приключиха 2013 г. на рекордни нива, като S&P 500 затвори дванадесетмесечието с най-големия си годишен ръст в последните 16 години. Dow Jones пък се похвали с най-голямата си печалба в последните 18 години.

От другата страна на Атлантика, общоевропейският бенчмарк STOXX 600 се разшири със 17% на годишна база, отразявайки вярата във възстановяването на еврозоната.

През декември новеловият лауреат, който е съосновател и на отразяващия цените на жилищата в САЩ индекс Case-Shiller, сподели негативните си възгледи относно пазара. Пред CNBC икономистът заяви, че пазарът може би се намира в най-ранните етапи на поредния балон.

"Пазарът на жилища набира своя собствена инерция точно сега, тъй като хората видяха, че се възстановява. Ние сме в началото на друг жилищен балон", каза той.

Повече за пазара на акции може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още