IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Що е то спекулативен балон?

Участието в балон може да бъде наречено почти рационално, но всъщност не е, посочва професорът от Йейл и Нобелов лауреат Робърт Шилер

09:40 | 15.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Проф. Робърт Шилер, преподавател по икономика в Йейлския университет.</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">&nbsp;Снимка: Reuters</em

Проф. Робърт Шилер, преподавател по икономика в Йейлския университет. Снимка: Reuters

Може и да си мислите, че сме забравили спукването на най-големия имотен балон в света през 2006 г. и балона на финансовите пазари през 2007 г., но грешите. Ето че възникват слухове за появата на нови балони. В много страни имотният балон продължава да се издува, а в други - тепърва възниква. Чуваме за нов балон на световните фондови борси, балон на пазара на дългосрочни облигации в САЩ и други страни, балон при цената на петрола, на златото и така нататък и така нататък.

В свой анализ пред Project Syndicate Робърт Шилер, професор по икономика в Йейлския университет и Нобелов лауреат за икономика за 2013 г., ни разкрива що е това спекулативен балон, като представя на нашето внимание неговата дефиниция. Професорът не е очаквал да види издуването на нови балони. Разбрал е, че греши, когато е посетил Колумбия миналия месец. А в момента там има имотен балон. Той се разходил из улиците на Картаген и видял, че внушителни имоти за милиони долари са сменили собствениците си.

Централната банка на Колумбия води статистика за цените на имотите в трите най-големи града – столицата Богота, Меделин и Кали. Индексът в реално изражение е нараснал с 69% от 2004 г. насам. Най-голямо увеличение той регистрира след 2007 г. Това напомня на ръста на подобния индекс в САЩ, който в реално изражение нарасна със 131% за периода от 1997 г. до 2006 г., когато достигна своя връх.

Това поставя въпроса кой балон е спекулативен? Английският речник на Оксфорд дефинира балона като „всичко чупливо, неустойчиво, празно, лишено от стойност, безполезно, дори измамно“. От 17 век насам пък често се използва като понятие за извършването на измамни търговски и финансови схеми. Може би за това значението на думата „балон“ се използва толкова лекомислено.

Юджийн Фама, проповедникът на хипотезата за ефективните пазари, отрича съществуването на балоните. В интервю за The New Yorker той казва: „Дори не знам какво означава балонът. Чувам тази дума много често. Не мисля, че има някакво определено значение.“

В една от книгите си проф. Шилер се опитва да даде по-добра дефиниция на думата „балон“. Спекулативен балон е ситуация, в която новините за увеличението на цените подкрепят ентусиазма на инвеститорите, което психологически се разпространява като зараза от човек на човек. Процесът създава слухове, които могат да ускорят повишаването на цените. Това привлича нови и нови инвеститори, които, въпреки съмненията за реалната цена на инвестицията, вземат своите решения, водени единствено от завистта спрямо тези, които вече са успели да се възползват от ситуацията, но и водени от по-големия апетит за риск.

Изглежда това е главното значение на думата, която вече се превърна в нарицателно. Скритото за нас в тази дефиниция е защо е толкова трудно за инвеститорите, които разполагат с вътрешна информация, да я използват и да залагат срещу възникването на балоните. Психологическата зараза променя начина на мислене и оправдава нагласата, че цените ще се повишат. Така че участието в балон може да бъде наречено почти рационално. Но всъщност не е.

Последна актуализация: 10:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още