IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карел Крал: Набор от мерки е нужен за отварянето на енергийния пазар

В много страни от ЕС все още има участници на регулирани сегменти на енергийния пазар, каза регионалният мениджър на ЧЕЗ

16:19 | 05.04.16 г.
Карел Крал: Набор от мерки е нужен за отварянето на енергийния пазар

Има набор от мерки, които са необходими, за да бъде извършена либерализацията на електроенергийния пазар. На първо място това е пазар на едро, тоест работеща борса. Без нея крайните доставчици няма да могат да предлагат електроенергия и да има реална конкуренция.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria регионалният мениджър на ЧЕЗ България Карел Крал. Той посочи някои аспекти на либерализацията и нужните мерки, които трябва да бъдат предприети.

Борсата обаче може да работи само при наличие на достатъчна ликвидност и тогава тя ще е референция за цените на електроенергията.

Крал беше категоричен, че няма един модел за компенсиране на преференциалните цени. За България се очаква докладът на Световната банка, който ще определи този модел. Според информацията на Крал разликата между пазарните цени и тарифите ще бъдат покривани от специален фонд.

Има и друг вариант - търговия със "зелени" сертификати, но според него не се върви в тази насока.

Опитът в различните държави в ЕС е различен. В Румъния например скъпата електроенергия от възобновяеми източници се покрива чрез търговията със "зелени" сертификати. Има отделна платформа на енергийната борса, на която се извършва тази дейност, посочи още регионалният мениджър на ЧЕЗ у нас.

В Чехия пък разликата се компенсира от крайните потребители.

Според Карел Крал е трудно да се даде оценка колко време ще отнеме либерализацията на енергийния пазар у нас. Обикновено този процес продължава между 3 и 5 години, но в Европа има държави, в които отварянето на пазара продължава и до днес - все още има участници на регулиран електроенергиен пазар.

В Чехия всички потребители - и стопански, и битови, са на свободния пазар от 2008 година. Там либерализацията е продължила към 6 години. В Румъния пък се очаква процесът да приключи до края на 2017 година.

Какво каза още Карел Крал за либерализацията на енергийния пазар можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още