fallback

А. Карастоянов: Ако CETA и ТПТИ станат факт, българският износ ще се увеличи

Туризмът, винопроизводството и софтуерната индустрия ще привлекат канадски инвестиции в България, смята експертът

09:43 | 26.10.16 г. 9

Ако Европейският съюз подпише  споразуменията за свободна търговия с Канада и САЩ -  CETA и ТПТИ, износът на  България към тези пазари ще се увеличи с 20 – 30%. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Аспарух Карастоянов от Българо-американския търговско-икономически съвет към БТПП.

Според него туризмът, винопроизводството, производството на мед и етерични масла, както и софтуерната индустрия са основните сектори, които ще привлекат канадски инвестиции в България. По думите му инвестициите от Европа към Канада са двойно по-малко, отколкото тези от Канада към Европа. 

"Поведението на Валония практически е пукнатина в единството на ЕС. Егоизмът на френскоговорящите от Южна Белгия се показа в момент, когато всички страни от ЕС са готови да подпишат това споразумение", каза Карастоянов по повод позицията на белгийската провинция, заради която подписването на CETA бе блокирано.

Според него споразумението с Канада е пробен камък за ТПТИ. "Канада не е толкова агресивен търговски партньор. Едно такова споразумение ще ни позволи да видим дали не грешим някъде. Всяка една територия на свободна търговия дава шанс на предприемчивите хора, а ние, българите, сме предприемчиви", каза той.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още