IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валония ли е проблемът

И най-убедените европейци сигурно ще се запитат: за какво ни е този ЕС, който не може да постигне единодушие дори по въпроси от основните му компетенции

08:52 | 26.10.16 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Да сочим с пръст непокорната Валония и да припишем вината за драмата около СЕТА единствено на тесногръдите противници на световната търговия не е достатъчно, за да разберем за какво точно става дума. Виновни за драмата около споразумението с Канада са и Европейската комисия, и федералната държава Белгия, а дори и самата Канада.
 
Защото още преди една година валонците, които се чувстват пренебрегнати от международните концерни, изразиха пред белгийската държава и ЕК, която води преговорите с Канада, своите желания и съмнения относно споразумението. През април в специална резолюция валонският парламент гласува срещу СЕТА. Най-късно тогава белгийският премиер и Комисията трябваше да се събудят, за да се изправят навреме срещу съпротивата на валонците. Те обаче не предприеха почти никакви мерки. А датата за срещата на върха ЕС-Канада бе отдавна известна, коментира пред Deutsche Welle  Бернд Ригерт.  
 
Едва няколко дни преди 27-ми октомври, за когато беше предвидено подписването на търговското споразумение, страните, участващи в преговорите, изразиха учудване от твърдоглавието на валонците. Белгийският регион обаче не бе единственият, който бе изразил особени желания: България и Румъния например обвързаха СЕТА с отпадането на визите за Канада за своите граждани; германците пък прокараха в последния момент включването на три декларации, които позволяват на тях, а и на всички останали страни, подписали СЕТА, да напуснат споразумението, ако някой германски съд открие впоследствие нещо нередно. Освен това германските социалдемократите превърнаха СЕТА, ТТИП и глобалния стокообмен в своя предизборна тема и така окуражиха приятелското социалистическо правителство на Валония също да пробва късмета си. А баварският правителствен шеф Хорст Зеехофер от ХСС, изтъкна, че било правилно в преговорите за СЕТА да се включат колкото се може повече парламенти.
 
Внимание трябва да се обърне и на специфичното държавно устройство на Белгия, която предоставя особени права на петте регионални белгийски парламента при сключването на международни споразумения. Така че поведението на Валония не би трябвало да бъде изненада за белгийския премиер, нито пък за Европейската комисия, чието седалище е точно в Брюксел. Държавните реформи от изминалите години и извънредно сложните структури на федерална Белгия бяха известни на всички онези, които се интересуваха от тях. Впрочем: и немскоговорящата част на Белгия, чието население наброява 70.000, все още не е дала благословията си за споразумението. Министър-председателят й Оливер Пааш се крие зад решението на Валония. Нима Немскоговорящата Общност, както е официалното име на региона-джудже, все още има да решава стари сметки с централното правителство в Брюксел? Че кой би се учудил от нещо подобно, щом и брюкселският регион наложи вето в последния момент?
 
Канада също допусна грешки: по време на преговорите канадците се осланяха твърде много на ЕК и подцениха личните интереси на отделните държави-членки. И то въпреки че и канадските експерти признават, че когато някой преговаря с ЕС, трябва да има предвид, че сключва 28 отделни договора, а не един-единствен с цялата Общност. Да, мандатът за водене на преговорите е даден официално на ЕК, само че отделните членки явно не взимат това насериозно.
 
Драмата около СЕТА показва, че ЕС е на предела на възможностите си. Единодушието, което трябва да бъде постигнато между отделните 28 страни, превръща Общността в съюз, който лесно може да бъде изнудван. Точно затова и при бъдещите преговори със САЩ за ТТИП или с Япония ЕС ще има нужда от нова, по-добра стратегия. На позициите на отделните държави-членки и дори на тези на отделните региони трябва да се обръща внимание от рано - там, където е необходимо. Да, това е сложно, но пък явно не може да бъде избегнато. Ето, че отвън, и отвътре конструкцията на ЕС отново изглежда сбъркана. Дори и убедените европейци сега с право ще се запитат за какво въобще ни е този ЕС, който не може да постигне единодушие дори и по въпроси от основните му компетенции като търговията и вътрешния пазар?
 
Вярно, драмата около СЕТА е доста неприятна, но пък това не е краят на света или краят на всички договори за свободна търговия. Да не забравяме, че и двете страни свързват с това споразумение важни икономически интереси. И все пак: все още сме във фазата на подписване. Истинското предизвикателство тепърва предстои: ратифицирането на СЕТА от Европейския паламент, отделните национални, а и някои регионални парламенти. И тогава и Саарланд или Саксония също ще и
 
Ако обърнем поглед назад, ще видим, че валонците сега просто казват на висок глас онова, което много от хората в ЕС си мислят тайничко: последиците от глобалната търговия и световната стопанска дейност предизвикват неприятно чувство. На мода са капсулирането и ренационализацията. Вотът на британците за Брекзит е израз именно на това мрачно настроение. И в Германия популистите от ляво и дясно надигат гласове срещу свободната търговия и ЕС. Холандският референдум за споразумението между ЕС и Украйна, успехът на националистите на президентските избори в Австрия и унгарското НЕ на бежанците са останалите симптоми на дълбоката криза на доверие в Общността.
Следващият удар за ЕС би могъл да дойде съвсем скоро: на 4 декември в Италия ще се проведе референдум за важна конституционна реформа, чийто изход ще е от решаващо значение за политическото бъдеще на премиера Матео Ренци. Неговите противници обаче не се притесняват да представят националното допитване като референдум За или Против Общността.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
Пффф поредният ***! Хайде и ти ми дай линк където се вижда, че цените на горивата в Канада са под лев ? Щото аз ги гледах;) И средна цена за бензин в Канада е 1.18 канадски долара литър, или 1,58 лв. Дизел 1.00 к.д или 1.34 лв. Жени с около 25 % по ниски от нашите, но при положение, че Канада сама покрива нуждите си от горива Отделно за твое сведение земеделските производители в България също не плащат акцизи върху горивата. Както казах - аман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Шумкарче, в Канада няма акциз върху горивата.А иначе, цените на горивата там и в САЩ са под ЛЕВЧЕ.Каква конкуренция викаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
Айде ми посочи къде в документа пише, че България трябва да променя каквито и да е закони, още по малко Конституцията! От 1328мв страница почва раздел наречен Reservations applicable in Bulgaria, което буквално преведено значи " Запазени права приложими за(или в) България"! Къде видя че трябва да променяме каквото и да е? Аман от неграмотници или евтини долнопробни манипулатори!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Ето ви я тая СЕТА:http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/september/tradoc_152806.pdfОт страница 1328 започват законите, които трябва да промени България, включително конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Валония просто беше върхът на айсберга на европейското отношение към СЕТА. Канада и САЩа да си правят "суперизгодната" търговия на друго място...ако е толкова суперизгодно , а ние европейците сме балъци и не си знаем интереса ,някой други континент със сигурност ще се възползва ...Антарктида може би ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
mapto
преди 7 години
Негативните страни са добре описани дори в Уикипедия. Пример за такава е затвърждаването на безумната тенденция авторското право да важи дори след смъртта на автора. С СЕТА ЕС налага на Канада да удължи този период от 50 на 70 години. Защо? За да може някакви бюрократи да живеят на гърба на вече починали творчески гении.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
stanislavr
преди 7 години
Абе Бойчо, намерето го тоя georgi_shum бе. Човекът опасал Европа, Азия, Африка е вече е тръгнал към Америките. Това ще да е най-голямата българска фирма в тоя сектор. Направете интервю, филм, ако трябва и притука някаква. Давайте, че конкуренцията от банкер и капитал и те не спят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
А сега шумкарче, да чуем и негативните страни на тези договори. Или нямат? Или май по-скоро ти не ги виждаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
misanthrope
преди 7 години
Не виждам спор, за да има аргументи! Я некой да обясни ама да не е визите що е смешно. Ми на мен не ми е смешно, това си е една полза.Другата полза е например, че Канада е една голяма северна страна, а си спомняме какъв рев беше, кога една друга голяма северна страна забрани вноса на зеленчуци от ЕС та...далечко е верно, ама поне консерви може, не виждам защо не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Tobywolf
преди 7 години
Слабо Мизантроп, липсата на аргументи, не е позиция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още