fallback

Андрей Ковачев: Европейският съюз е успешен проект

Решението на Тръмп да ревизира вече сключени търговски споразумения и да се изчака със сключването на нови, е възможност за общността, твърди евродепутатът

08:38 | 01.02.17 г. 27

Европейският проект е много успешен. Няма друг по-успешен в световен мащаб. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев в ефира на  на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него погледът към миналото доказва, че Европа винаги е правила силен скок напред (икономически и политически), когато е била в най-големи кризи.

След Втората световна война идва идеята за обединение на икономиките, припомня евродепутатът.

„Сега Европа отново е пред сериозна криза, но това са и възможности за Европейския съюз да направи следващата крачка към своята интеграция, що се отнася до сигурността, отбраната, опазването на външните граници, по-солидарна общомиграционна политика и политика за бежанците“, обясни Ковачев.

Според него решението на Тръмп да ревизира вече сключени търговски споразумения и да се изчака със сключването на нови, е възможност за Европейския съюз. 

"Европейският бизнес има огромна полза от това да има сключени търговски споразумения с различни части от света. Европейската комисия води в момента преговори за над 60 такива споразумения. Това, което е най-напреднало, е с Канада. Ратификацията ще бъде още на февруарската сесия на Европейския парламент. Водим преговори с Австралия, с Нова Зеландия, Япония, Перу и много други държави. Това е голяма възможност", твърди евродепутатът.

По думите му дебатът за европейския проект до голяма степен е опорочен, защото не трябва да се говори за съществуването на ЕС като цяло, а за това какъв искаме да бъде той, категоричен бе Ковачев.

Във връзка с българското председателство на Европейския съвет той каза, че трябва да се работи не само по техническата част, но и за определяне на приоритетите и целите на председателството. България трябва да изиграе своята роля в присъединяването на Западните Балкани, допълни евродепутатът. 

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още