IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск: Изявленията на Тръмп са външна заплаха за ЕС редом с Китай и Русия

Според председателят на Европейския съвет политиките на американския президент излагат на риск бъдещето на блока

22:02 | 31.01.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Доналд Туск. Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Доналд Туск. Архив, Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като обезпокояващи някои изявления на новата американска администрация на Доналд Тръмп.

Според Туск тези „обезпокояващи изявления“ са една от няколкото външни заплахи за Европейския съюз и излагат на риск бъдещето на блока.

В писмо до 27-те лидери на страните членки на ЕС, изпратено им преди срещата на върха в Малта, Туск споменава администрацията на Тръмп и нейните "обезпокояващи изявления" като външна "заплаха" за ЕС редом с Китай, Русия и руската агресия в Украйна, радикалния ислям, войната и терора в Близкия изток и Африка, отбелязва Асошиейтед прес и ДПА.

Всички тези глобални предизвикателства, както и "обезпокояващите изявления на новата американска администрация правят бъдещето на ЕС силно непредвидимо", пише Туск. Така той повтаря изказванията, направени вече от много европейски столици.

Туск казва, че "за първи път в нашата история, в един все по-многополюсен свят, толкова хора стават открити антиевропейци или в най-добрия случай евроскептици. По-специално промяната във Вашингтон поставя ЕС в трудна ситуация", предаде Франс прес.

"Новата администрация, както изглежда поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика", допълва той.

По време на предизборната си кампания и през първите дни от встъпването си в длъжност Тръмп похвали британското решение за напускане на ЕС и намекна, че ще му е безразлично, ако ЕС се разпадне, отбелязва ДПА.

Тръмп постави под въпрос и НАТО, а надеждите за по-голямо трансатлантическо търговско споразумение потъват все по-надълбоко заради безпокойството от американския протекционизъм, допълва Асошиейтед прес.

"Трябва да напомним на нашите американски приятели тяхното собствено мото: "Единни ще устоим, разделени ще се провалим", казва Туск в писмото. Същото нещо той заяви и на пресконференция в Талин след среща с премиерите на трите балтийски страни, състояла се преди срещата на върха в Малта.

Писмото на Туск не е било пратено до Великобритания, тъй като тя се готви да напусне ЕС и ще присъства само на част от срещата на върха в столицата на Малта - Валета, допълва АП.

В писмото Туск припомня, че с приближаването на 60-ата годишнина от подписването на Римския договор, поставящ началото на ЕС, европейските лидери трябва да си спомнят, че Европа е по-силна, когато е единна.

"Единствено ако сме заедно, можем да бъде напълно независими", посочва Туск.

В писмото председателят на Европейския съвет говори и за заплахата на национализма и ксенофобията в самия ЕС, както и за "състоянието на духа на проевропейските елити" и за "спада на доверието в политическата интеграция и подчиняването на популистки аргументи", предаде Франс прес.

Той пише, че "разпадането на ЕС няма да доведе до някакъв митичен, пълен суверенитет на страните членки, а до тяхната действителна зависимост от велики суперсили, като САЩ, Русия и Китай", допълва Ройтерс
На срещата на върха в Малта ще се обсъжда миграционната политика на съюза и въпросът за британския развод с Брюксел.

С лидерите на Литва, Латвия и Естония в Талин Туск обсъди въпроси, свързани с регионалната сигурност, енергийни и транспортни проекти и други европейски въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 20 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
Много политически некоректно писмо. Как може да се говори така! Не може един истински евро-европеец да говори така за ЦЕЛИЯ останал свят.Аз съм възмутен до дъното на евро-европейската си душа! Протестирам! ::)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Ти варди паркинга ...стига зяпа компа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 7 години
Лека нощ, червени бабички! Пожелавам ви приятни сънища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 22
Птица
преди 7 години
хахахахахахах ВИЕТЕ ЛИ СМЕШКОВЦИ ЧЕРВЕНИ И НЕКАДЪРНИ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 12
michaelis12
преди 7 години
иииибаси и змията .... пхахахаха мнооо диктатори мноо нещо .... :)) оффф за ко го траят тоя ве да му пратят едни професионалист, трак получава изненадейно инфаркт и в чувала. Ей са ги разбирам комунистите навремето тц тц тц тц жалко че не са изтребили всичкото демократ до крак, че ей глей кво става от Демокрацията идва световната война, жив пример ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 6
KPetkov
преди 7 години
Тук няма какво и да коментирам. Туски с 20 хилки заплата бил заедно с тея с 400 евра. Нещо се шегува май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 13
majnata
преди 7 години
"Единствено ако сме заедно, можем да бъде напълно независими", посочва Туск.Да , ама Америка ви неще бе...опедерастените аут и после ше видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още