IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративна Америка, която Тръмп взе за заложник

Тръмп направи обещания при церемонията по встъпването си в длъжност, които нито един президент не може да спази, пише журналистът Холман Дженкинс

08:58 | 29.01.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доналд Тръмп направи много радикални обещания при церемонията по встъпването си в длъжност, които нито един президент не може да спази, включително и той. Но да не забравяме, че все пак той е бизнесменът, който може всичко, коментира колумнистът Холман Дженкинс за Wall Street Journal.

Тръмп определи победата си като огромна. Той използва множество други суперлативи, които знае, че не са верни. Много добре разбира какво е оспорвана надпревара и реално получи победата от изборната комисия с много малък марж, в същото време губейки обществения вот.

Добре знае, че легитимността му е под атаката на медиите, протестиращите по улиците и демократите, които бойкотираха церемонията по встъпването му в длъжност. Тръмп трябва да запълни с победи мандата, който избирателите му дадоха. А мястото, където ще го направи, в случай че не сте разбрал досега, е Корпоративна Америка.

Ако имате чук, всичко може да се превърне в пирон. Опитът на Тръмп се състои в договарянето на сделки с различни компании и използването на публичната му персона и бранд, за да наложи интересите си в тези преговори. Това ще е неговият принос към ролята му на президент. Не може да сложи край на социалната „касапница“ на слединдустриалните провинциални райони на САЩ, но може да си припише заслугата за създаване на работни места – особено в заводите които за неговите „забравени мъже и жени“ са посока към сигурност на средната класа.

Автомобилната индустрия вече започна да разбира накъде духа вятърът, пише Дженкинс. Ford, GM, Chrysler и Toyota обявиха създаването на много нови работни места в САЩ. Дойдоха на срещите в Белия дом по собствено желание. Само медиите опитват да пишат, че тези планове вече са съществували и са поукрасени, за да може новият президент да се възползва от тях.

В някои случаи главните изпълнителни директори подчертават очакваната размяна на услуги. Президентът ще наложи данъчна реформа и ще премахне регулации, правейки американската икономика по-печеливша, за да инвестира в нея.

В щастливия сценарий Тръмп и републиканците в Конгреса ще постигнат резултати. Накрая достатъчно добрият растеж ще започне да осигурява ръст на заплащането, което да върви успоредно със скромното, но стабилно повишаване на заетостта през последните години. Президентството на Тръмп ще се превърне в 4-годишно, бомбастично упражнение по взимане на кредити.

Тръмп обаче няма да пропусне да потърси чуждестранни изкупителни жертви, ако и когато нещата започнат да отиват на зле у дома.

Ако икономиката на Тръмп се сблъска с проблеми, стената с Мексико ще се превърне в показен приоритет. Самият Тръмп ще бъде на място, за да насочва булдозерите, стъпвайки наперено с каска на главата, разглеждайки внимателно плановете. Той има подготвен арсенал от жалби срещу търговските партньори на Америка, като според него те са валутни манипулатори, крадци на работни места, хакери, допълва авторът.

Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
ABBA
преди 7 години
Ей, за какво ли може да се хване втората най-древна професия, за да си изпълни задълженията!"Корпоративна Америка, която Тръмп взе за заложник "Халал да и е на корпоративна Америка.Да се затрият ястребите и неоконите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 12
michaelis12
преди 7 години
тва ако го бех написал кат тоя кендзефф доле веднага *** на коментар, акаунт, предупреждения, блокиране на IP ама поне е тоя НПО храненика и нема ядове дига им рейтинга .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още