IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративна Америка, която Тръмп взе за заложник

Тръмп направи обещания при церемонията по встъпването си в длъжност, които нито един президент не може да спази, пише журналистът Холман Дженкинс

08:58 | 29.01.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тъмната страна на човека от церемонията по встъпването ще стане очевидна: „Трябва да защитим нашите граници от опустошителните действия на други страни, които правят нашите продукти, крадат нашите компании и унищожават нашите работни места“.

Обратно на това, което чувате на някои места, не е расистко да искаш да се опиташ да увеличиш заплащането на нискоквалифицираните служители, намалявайки конкуренцията от вноса и имигрантите.

Това обаче е неефективна икономика. Нискоквалифицираните служители са най-големите бенефициенти на производството с ниски заплати, поддържайки ниски и цените на стоките и услугите, които те консумират непропорционално.

Опитът да се повишат заплатите на нискоквалифицираните служители чрез по-слаба конкуренция за техните работни места има други нежелани последици. Това повишава стимула им да останат нискоквалифицирани, както и стимула на компаниите да ги замени с автоматизация.

По-лошото е, че скрита зад митническите бариери и изолирана от международната конкуренция, местната производствена индустрия се развива по-бавно, допълва Дженкинс. След 1-2 десетилетия американските компании ще са технологично остарели и неефективни в сравнение с компании, които оперират на конкурентните световни пазари.

Част от иронията е, че докато технологиите позволяват по-голямо производство чрез по-малко служители, политическият стимул определени привилегировани работници да бъдат третирани като защитена класа, например земеделците, става неустоим. Това не се случва единствено в САЩ: можем да го видим и в основите на скандала с VW в Германия.

Макар да предполагаме, че днешният предимно отворен международен търговски ред е по-здрав, отколкото повечето смятат, заплахата от Тръмп не трябва да бъде пренебрегвана.

Ако европейците следят внимателно нещата, те би трябвало да си спомнят необичайната врява, която Тръмп предизвика, приписвайки си заслугите за скорошното решение на НАТО да разшири действията си за борба с тероризма, пише Дженкинс. Би било разумно взимането на други подобни решения. Ще бъде умна стъпка, ако Китай поръча самолети Boeing и преследва няколко високопоставени местни бизнес лидери заради кражба на интелектуална собственост.

Ако останалите страни ценят търговския ред, от който са спечелили толкова много, ще трябва да се заемат с неговото опазване.

Колкото до Тръмп, има много начини да бъдеш президент. Той има добър кабинет. Ярките, но крехки емоционални решения, отразени във фондовия пазар, не са без значение. Но дали Тръмп е някакво решение, или е просто нов вид бедствие, тепърва предстои да видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
ABBA
преди 7 години
Ей, за какво ли може да се хване втората най-древна професия, за да си изпълни задълженията!"Корпоративна Америка, която Тръмп взе за заложник "Халал да и е на корпоративна Америка.Да се затрият ястребите и неоконите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 12
michaelis12
преди 7 години
тва ако го бех написал кат тоя кендзефф доле веднага *** на коментар, акаунт, предупреждения, блокиране на IP ама поне е тоя НПО храненика и нема ядове дига им рейтинга .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още