fallback

Е. Кънев: Покритите изисквания може да не са достатъчни за влизане в еврозоната

Интеграцията не приключва само с присъединяването към ЕС, каза управляващият партньор в „Маконис“

10:37 | 28.02.17 г. 2

В момента България отговаря на  почти всички критерии за влизане в еврозоната. Въпросът е дали това е достатъчно, за да бъдем приети. Това каза  в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria управляващият партньор в инвестиционнo-финансова консултантска компания „Маконис“ Евгений Кънев. 

Той припомни, че покриването на изискванията се оказа недостатъчно за влизане в Шенген.

Сега имам същите съмнения, има причини да сме скептични, въпросът е не дали ние искаме, а дали бихме били приети, коментира още гостът.

На въпрос заслужава ли си България да влезе в еврозоната той каза: „Отговорът е еднозначно „да“. Интеграцията, заложена с присъединяването ни към ЕС, не приключва само с това. Проблемът е, че не бяха положени усилия за по-нататъшна интеграция в Шенген, в банковия съюз“.

По повод изявлението на външния министър в служебния кабинет Ради Найденов, който постави на дневен ред темата, експертът каза: „Тези заявления звучат добре и аз приветствам такъв ход. Никакви действия в тази насока не бяха предприемани от времето на Симеон Дянков, който отложи постъпването ни в ЕРМ 2 („чакалнята“ на еврозоната, последният етап преди приемането на еврото – бел. ред.) заради финансовата криза“, каза Кънев.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още