IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Ръстът в еврозоната ще се ускори през второто полугодие

Основният сценарий за Европа включва висока политическа несигурност, която ще натежи на активността през първото полугодие на тази година

21:41 | 27.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над еврозоната може да са надвиснали мрачните облаци на политическата несигурност заради добрите изборни перспективи пред популистките партии. Нито един от тези рискове обаче не би трябвало да се материализира, прогнозира германската инвестиционна банка Deutsche Bank и допълва, че това ще позволи ускоряване на икономическия ръст през второто полугодие, съобщава CNBC. Затова и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне през 2018 г. да свива програмата си за количествени облекчения.

Все пак Deutsche Bank съветва инвеститорите да следят внимателно събитията в Белгия, Франция, Италия, Испания и Португалия. 

„Основният ни сценарий за Европа включва висока политическа несигурност, която ще натежи на активността през първото полугодие на 2017 г., но политическите рискове няма да се материализират. Това би трябвало да доведе до ускоряване на икономическия растеж през второто полугодие, а през 2018 г. ЕЦБ да започне да свива програмата за количествени облекчения“, пише в бележка на банката от петък.

От Deutsche Bank посочват, че еврозоната е поднесла приятна изненада с добрите макроикономически данни. Ако действително политическите рискове не се материализират, „може да има допълнителна инерция към вече по-силното от очакваното циклично възстановяване“, коментират анализаторите.

„Но има редица икономики в еврозоната, които трябва да бъдат наблюдавани“, посочва Deutsche Bank.

Германската банка използва индикатора на Европейската комисия за ранно предупреждение за фискални кризи - S0. Скалата е между 0 и 1, като нулева стойност означава, че нито един от показателите не е над критичното ниво, а 1 значи, че всички са над тази граници. От Deutsche Bank посочват, че в Белгия се завръща към бюджетният дефицит, а брутните финансови нужди се увеличават с 20% през 2016 г. Бюджетният дефицит на Белгия е 2,5% от БВП през 2015 г., но според изчисления на Европейската комисия той се е повишил до 2,9 на сто през 2016 г. Публичният дълг пък се е повишил от 105,8% през 2015 г. до 106,8% от БВП през 2016 г.

Други повишения при индикатора S0 се наблюдават в Италия, Португалия, Испания и Франция. Спад, при това скромен, има само в Ирландия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"Ако действително политическите рискове не се материализират, може да има допълнителна инерция към вече по-силното от очакваното циклично възстановяване, коментират анализаторите."Тая мантра действа само на 80 годишните шваби...че и там толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още