IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната достига почти шестгодишен връх

Вече изчерпахме суперлативите, с които описваме германската икономика, коментира анализатор

13:30 | 21.02.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служители асемблират новия спортен модел Porsche 911 в завод на компанията в Щутгарт-Цуфенхаузен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители асемблират новия спортен модел Porsche 911 в завод на компанията в Щутгарт-Цуфенхаузен. Снимка: Ройтерс

Ръстът на бизнес активността в еврозоната се ускорява през февруари до най-високото си ниво от почти шест години, става ясно от последната анкета за секторите на производството и услугите на IHS Markit.

Резултатите показват стабилен растеж за френските и германските икономики въпреки политическата несигурност и в двете страни заради предстоящите през тази година президентски и съответно парламентарни избори, предава CNBC.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit се е изкачил до 56 пункта през февруари от 54,4 пункта през януари, съобщи компанията във вторник. Това е най-високата му стойност от април 2011 г. насам. Индексът надмина очакванията на анкетирани от Ройтерс анализатори за ръст до 54,3 пункта.

Признаците за по-бърз растеж могат да предоставят здрава основа за икономиката на 19-те страни членки на еврозоната, докато тя навлиза в поредна година на потенциално бурна политика. Европейската централна банка (ЕЦБ) реши през декември да удължи програмата си за изкупуване на облигации до края на 2017 г. на фона на слабата основна инфлация и несигурността от задаващите се национални избори и от началото на преговорите по условията за излизането на Великобритания от Европейския съюз. 




source: tradingeconomics.com

Франция отчете общ индекс на мениджърите по поръчките PMI от 56,2 пункта за февруари – доста над очакванията за нарастване до 54,1 пункта. Данните за Германия са също положителни, като бенчмаркът се повишава до 56,1 пункта.

„Икономиката на еврозоната поема на по-висока скорост през февруари“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

„ЕЦБ ще се утеши с признаците за по-силен растеж и по-нататъшен подем на ценовия натиск, макар и без съмнение ще остане загрижеността за това, че изборите и Brexit биха могли да нарушат бизнес средата през тази година. Следователно промяна в политиката на централната банка не изглежда вероятна, поне не и преди изборите в Германия през септември", добавя Уилямсън.

Както Германия, така и Франция отчитат увеличения на новите поръчки от май 2011 г. насам, което увеличи заетостта във всяка от двете страни. Основната разлика между двете водещи икономики е, че растежът в Германия е стимулиран от производствения сектор, докато този във Франция е задвижван от сектора на услугите.

Икономическите резултати на Германия са толкова впечатляващи, че Самуел Томс от Pantheon Macroeconomics пише в отговор на данните от вторник: „Ние изчерпахме вече суперлативите си, с които описваме германската икономика, поне доколкото става дума за невероятното покачване на PMI. Основният PMI бе насърчен от леко увеличение на производството, и по-нататъшния скок в сектора на услугите след неотдавнашната слабост. Като цяло солидната активност в производството остава основен двигател за повишаването на растежа на частния сектор".

В същото време данните също така показват, че създаването на работни места в еврозоната достига най-високо ниво от едно десетилетие, докато бизнес оптимизмът също нараства. Въпреки това обаче е налице продължаващ инфлационен натиск, като цените се ускоряват както при услугите, така и в производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
ало разбирача lysien ако нещата са ок в еврозоната защо еврото потъва а долара е в възход с писаници не става искат се големи топки а не бля бля и така нататък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Преди избори се лъже най много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
lyusien
преди 7 години
Икономиката на Европа набира скараст и бавно но сигурно се движи към целта си от 2% ръст на Б В П Инфлацията също нараства постепенно и вече е над 1 % Всички неверници и критици в бъдещето на Е С трябва да спрат и да замълчат Локомотива на Е С - Германия вече е прикачен към друг локомотив на икономиката - Франция и двете икономики сигурно влачат останалите 26 вагона към мечтания ръст Особенна заслуга за това има и Е Ц Б и председателя и Марио Драги които удържаха на критиките и сигурно управляват валутната политика на Европа Е С вече е най голямата и силна икономическа зона в света и изпреварва С А Щ по ръст И това е само началото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още